هنگامیکه پوست خود را بررسی میکنید احتمالاً توجه ویژهای به خالها دارید تا ببینید وضعیت ظاهری خالهای فعلی تغییری کرده است یا خال جدیدی ایجادشده است یا خیر. خالها سلولهای رنگدانهای هستند که بهصورت لکههای تیره بر روی پوست ظاهر میشوند. اصلاح کردن محلی که خال ایجادشده است دشوار است و این خالها بیشتر جلبتوجه میکنند. همچنین وجود خالهای مودار برای بیشتر زنان و مردان مشکل ایجاد میکند.بنابراین جراحی خال با برخی از روشها مانند برداشتن اصلاحی، خارجسازی، لیزر درمانی و جراحی سرمایشی میتواند زیبایی و شفافیت صورت را افزایش دهد.
اگر از خال بزرگ و گوشتی روی صورت خود خسته شدهاید و به دنبال روشی مناسب برای درمان آن هستید با مراجعه به پزشک و متخصص پوست میتوانید این مشکل را حل کنید. متخصصین ما در کلینیک زیبایی رازی با روشهای جدید و مؤثر از جمله رفع خال با لیزر و جراحی به شما در از بین بردن انواع خالهای صورت و بدن کمک خواهند کرد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شمارههای 02188334029 و 02188333259 تماس حاصل فرمایید.
علت تشکیل خال
- سن: خالها ممکن است با افزایش سن بیشتر یا برجستهتر شوند.
- سابقه خانوادگی: اگر بستگان خالدار بودهاند احتمال ایجاد خال در شما نیز وجود دارد.
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید: اشعه UVA / UVB نیز میتوانند یک فاکتور برای ایجاد خال باشد.
- ملانوسیتهای بیش از حد فعال در بدن ملانین اضافی تولید میکند که منجر به ایجاد خال میشود.
- فعالیتهای بیش از حد چربی یا غدد چرب هم میتواند به شکلگیری خال منجر شود. آنها معمولاً به رنگ زرد هستند و در هنگام لمس زِبر هستند.
انواع
خال مادرزادی
هنگامیکه یک خال در زمان تولد وجود دارد آن را خال مادرزادی مینامند. حدود 1 درصد از مردم خال مادرزادی دارند و این خال ممکن است در معرض خطر تبدیلشدن به سرطان پوست شود.
خال اکتسابی
بسیاری از خالها اکتسابی هستند و معمولاً در دوران کودکی یا اوایل دوران بلوغ ایجاد میشود. این خالها معمولاً کوچکتر از سه میلیمتر هستند و تصور میشود که به دلیل قرار گرفتن در معرض بیش از حد نور خورشید ایجاد میشوند. اکثر خالهای اکتسابی به سرطان پوست تبدیل نمیشوند.
خالهای بدخیم
خال بدخیم (همچنین بهعنوان خال گوشتی دیس پلاستیک شناخته میشود) بزرگتر از یک مدادپاککن است و شکلی نامنظم دارد. این خالها معمولاً یکرنگ نیستند و مرکز قهوهای تیره دارند. اطراف خال بدخیم ممکن است بهصورت نامنظم و با یکرنگ روشنتر یا مایل به قرمز، ناهموار و یا با نقطههای سیاه در اطراف لبه باشد. خالهای بدخیم در نسلهای مختلف خانوادهها منتقل میشوند و احتمال تبدیل شدن آنها به سرطان پوست وجود دارد.
خال گوشتی دیسپلاستیک
خالهای گوشتی دیسپلاستیک خالهایی هستند که بزرگتر و دارای شکل نامنظم هستند. رنگ آنها تیره و روشن است و احتمال بیشتری وجود دارد که به ملانوما تبدیل شود. اگر شما این نوع از خال را دارید و متوجه هرگونه تغییر شدید حتماً به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا خال از نظر وجود سرطان بررسی شود.
انواع درمان
تراشیدن
اگر خال صورت، ضایعه، تومور یا دیگر غدد پوستی دارید پزشکتان ممکن است تراشیدن خالها را توصیه کند. پزشکان از چند برش افقی با تیغ استفاده میکنند تا آنها را بردارند. تراشیدن غدد یک روش ساده است که پزشک برای برداشتن خال صورت، ضایعات، و تومورها از پوست استفاده میکند. ابزار اولیه مورد استفاده در این روش یک تیغ تیز است.
برای تراشیدن و برداشتن خال پزشک شما به احتمال زیاد این مراحل را دنبال میکند: زیر سطح مورد نظر را داروی بیحسکننده و یا بیهوشی تزریق میکنند. بیحسی علاوه بر جلوگیری از درد باعث میشود که غده رو به بالا حرکت کند و برداشتن راحتتر انجام شود. سپس غده را با یک تیغ تیز با استفاده از چند برش افقی برمیدارد. کمی فشار ممکن است احساس شود، اما شما دردی را حس نمیکنید.
خارجسازی
برخی از خالها با استفاده از یک چاقوی کوچک جراحی برداشته میشوند. این خالها ممکن است از اعماق لایههای پوست خارج شوند. این روش شامل از بین بردن خال و همچنین بافتهای اطراف آن است. این نوع از عمل جراحی خارجسازی و برداشتن خال صورت مناسبترین روش برای خالهای بدخیم است.
جراحی برای خارجسازی یک ملانوما، کل ملانوما را همراه با اطراف (حاشیه) پوست ظاهراً طبیعی حذف میکند. نواحی طبیعی پوست برداشتهشده بستگی به عمق ملانوما دارد. بیشترِ بافت، که معمولاً پوست و چربی است، نیز از زیر ملانوما برداشته میشود. برشهای بزرگ و یا برشهای واقعشده در دستها، صورت، یا پا ممکن است به پیوند پوست نیاز داشته باشند تا زخم بعد از عمل جراحی را ببندند.
لیزر درمانی برای برداشتن خال
لیزر نیز یک روش انتخابی برای از بین بردن خال است. برداشتن خال با لیزر شامل تابش انرژی نور لیزر به منطقه هدف است. انرژی نور لیزر فقط توسط رنگدانه پوست جذب میشود. رنگدانه شکسته میشود و پس از آن توسط بدن حرکت میکند و در طول فرایند بهبود جذب میشود.
بیشتر نقاط چینوچروکدار، لکههای خورشیدی و خالهای صاف را میتوان با چند جلسه درمان از بین برد. تکرار جلسات درمان برای برخی نشانههای مادرزادی خاص و خال (خال گوشتی) با توجه به عمق رنگدانه مورد نیاز است. بیشتر بیماران حدود سه جلسه لیزر درمانی برای برداشتن خال نیاز دارند. لیزر IPL با موفقیت برای سالهای زیادی استفاده شده است. خطر زخم بهطورمعمول کمتر از 1٪ است.
کرایوتراپی برای برداشتن خال
کرایوتراپی تبدیل به یکی از روشهای محبوب از بین بردن خال صورت شده است. دلیلش هم سادگی این نوع جراحی است و مانند بسیاری دیگر از روشهای برداشتن خال این روش هم زخمی بر جای نمیگذارد. در این روش پزشک برشی روی پوست ایجاد نمیکند و بنابراین هیچ بخیهای روی پوست نیست.
سرما درمانی و کرایوتراپی دو عبارت مورد استفاده برای یک روش یکسان است. این روش شامل تزریق یک مایع (مانند نیتروژن مایع) بهطور مستقیم به داخل یا روی خال است. مایع باعث یخزدگی سلولهای خال و شکستن آنها میشود. عمق تزریق مایع بستگی به نوع خال و محل آن دارد. هرچه خال عمیقتر داخل پوست رشد کرده باشد مایع در لایهی عمیقتری تزریق میشود. همچنین بسیاری از پزشکان ممکن است مقداری از این مایع را بر روی خال بکشند اما این کار معمولاً زمانی انجام میشود که خال کوچک است و بالاتر از سطح پوست قرار دارد.
بسیاری از افراد ترجیح میدهند از این روش به این دلیل که نسبت به دیگر روشها غیرتهاجمی است، هیچ برشی روی پوست ایجاد نمیشود و زخمی باقی نمیگذارد و یا زخم آن بسیار کم است و نسبتاً بدون درد و بسیار ساده است، استفاده کنند.
همچنین این روش ارزانتر از برداشتن خال است و آن را به یک گزینه بسیار جذاب برای بیماران مختلف میسازد. از آنجاکه این روش بسیار مؤثر است بسیاری از بیماران باور دارند که نیاز به در نظر گرفتن گزینههای دیگر برای حل این مشکل خود ندارند.
کرمهای از بین برنده جای زخم خال
پزشک برخی کرمهای موضعی برای از بین بردن جای زخم خال را ممکن است توصیه کند. برای مثال: ژل سیلیکون موضعی و یا ژل سیلیکون ورقهای، کرم ویتامین A یا ویتامین C.