آدرس: تهران، میدان سلماس، ضلع شرقی میدان، پلاک 21، واحد 1 کلینیک تخصصی پوست و مو رازی

جراحی گوش کودکان: کاندیدا و سن مناسب برای جراحی اتوپلاستی

وقتی صحبت از ویژگی‌های صورت می‌شود، گوش‌ها معمولاً توجه زیادی را به خود جلب نمی‌کنند. اما اگر آن‌ها از کنار سر بیرون بزنند، همه نگاه‌ها به سمت گوش‌ها خواهد بود. اگرچه خطرات جسمی درمورد گوش‌های بیرون‌زده وجود ندارد، اما کودکانی که این ویژگی را دارند اغلب توسط همسالان و همکلاسی‌های خود اذیت می‌شوند. این مسئله می‌تواند منجر به خجالت کشدین، اعتماد به نفس پایین و حتی افسردگی شود. خبر خوب این است که یک عمل جراحی گوش نسبتاً ساده وجود دارد که به نام اتوپلاستی (جراحی گوش) شناخته می‌شود که می‌تواند این مشکل را حل کند. در واقع، این جراحی یکی از معدود روش‌های جراحی پلاستیک است که می‌تواند روی کودکان انجام شود.

جراحی گوش تنها روش جراحی پلاستیک است که هم بر روی بزرگسالان و هم بر روی کودکان انجام می‌شود. اگر والدین کودکی هستید که گوش‌های بیرون زده دارد، ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که: بهترین سن برای جراحی گوش چیست؟

ملاحظات سنی در طی جراحی گوش


دلایلی که اغلب پزشکان توصیه می‌کنند که کودک برای جراحی زیبایی گوش حداقل باید 5 سال سن داشته باشد به شرح زیر است:

رشد بدنی 

گوش انسان خیلی سریع‌تر از سایر قسمت‌های بدن رشد می‌کند. در سن 5 سالگی، گوش‌ها به 80٪ اندازه نهایی خود رسیده‌اند و می‌توانید اطمینان داشته باشید که گوش‌های کودک شما بیشتر از این رشد نمی‌کند و هر رشدی که رخ دهد بر نتایج جراحی گوش تأثیر نخواهد گذاشت.

رشد روانشناختی 

مطالعات متعددی نشان داده است كه كودكان در حدود 5 سالگي از افكار و ظاهر خود آگاه‌تر مي‌شوند. يك كودك پنج ساله ممكن است شروع به توجه به گوش‌هاي بزرگ خود در آينه كند و حتی شايد آن‌‌ها را با ديگران مقايسه كند. به همین دلیل بسیار بهتر خواهد بود که ترمیم گوش‌های برجسته قبل از اینکه کودک نسبت به آن‌ها آگاهی پیدا کند انجام شود.

رشد اجتماعی 

بیشتر کودکان رفتن به مهدکودک را از حدود 5 سالگی شروع می‌کنند. رفتن به مهدکودک ممکن است برای بسیاری از کودکان اولین باری باشد که در یک مکان اجتماعی بزرگ با سایر کودکان قرار می‌گیرند. همچنین زمانی است که کودکان اذیت کردن و دست انداختن یکدیگر را شروع می‌کنند. این کار بخصوص از جانب کودکان می‌توانند بسیار بی‌رحمانه باشد زیرا آن‌ها به طور کامل از تأثیر سخنان خود آگاه نیستند. این اذیت کردن زود هنگام می‌تواند مانع پیشرفت اجتماعی کودک شود و حتی ممکن است روی فعالیت‌های مدرسه او تأثیر بگذارد. اغلب اوقات، والدین قبل از شروع مهد کودک گوش‌های بیرون زده کودک خود را اصلاح می‌کنند.

بلوغ عاطفی

یک دوره نقاهت بعد عمل جراحی گوش وجود دارد که نیاز دارد کودک کمی به بلوغ رسیده باشد. مدت زمان دوره نقاهت بعد از عمل  حدود 7 روز است و در این مدت کودک باید روی گوش‌های خود را پانسمان کند و از بانداژ برای دور سرش استفاده کند. در سن 5 سالگی کودکان توانایی درک بهتری از روند بهبودی دارند و می‌توانند بپذیرند که مجبورند باند را برای مدت زمان نسبتاً کوتاهی روی سر خود نگه دارند و برای از بین بردن بانداژ تلاش نخواهند کرد.

اگرچه سن 5 سالگی کم‌ترین سنی است که برای عمل جراحی گوش توصیه می‌کنیم، اما هر کودک و موقعیتی ویژه است و می‌توان این عمل را انجام داد. اگر در مورد گوش‌های بیرون زده فرزندتان نگران هستید اما مطمئن نیستید که کودک شما برای جراحی گوش آماده است یا خیر، حتما با یک جراح پلاستیک مجرب دارای گواهی‌نامه مشورت کنید. زیرا او می‌تواند به شما در تصمیم‌گیری به نفع فرزند شما کمک کند.

جراحی گوش چه زمانی ممکن است توصیه شود؟ 


جراحی گوش چه زمانی ممکن است توصیه شود؟

جراحی گوش ممکن است برای نگرانی‌های زیر توصیه شود:

  • گوش‌هایی که از قسمت‌ها جانبی سر بیرون زده است
  • گوش‌هایی که در قسمت بالا تا شده‌اند (گوش های حلقه ای)
  • گوش‌هایی که نامتقارن هستند (اندازه‌های مختلف، اشکال مختلف)
  • گوش‌هایی که به نسبت سایر ویژگی‌های صورت بسیار بزرگ هستند
  • گوش‌هایی که به دلیل آسیب‌دیدگی یا نقص هنگام تولد به ترمیم نیاز دارند

تغییر شکل گوش می‌تواند روی لوب‌های گوش نیز انجام شود که غالباً برای ترمیم سوراخ‌هایی انجام می‌شود که بیش از اندازه بزرگ هستند و به دلیل آزمایش یا پارگی سایر دلایل برای سوراخ کردن گوش ایجاد شده‌اند. با این حال، این نوع جراحی معمولاً در بزرگسالان انجام می‌شود و نه بیماران کوچک‌تر.

جراحی گوش با چه روشی انجام می‌شود؟ 


جراحی گوش تحت بیهوشی عمومی یا موضعی انجام می‌شود که شامل برش‌های کوچکی است که در پشت گوش یا در چین‌های گوش ایجاد می‌شود. سپس پزشک بسته به آنچه برای هر مورد خاص لازم است، عمل جراحی دقیقی را برای تغییر شکل و ترمیم مجدد گوش‌ها انجام می‌دهد. این عمل جراحی 1-2 ساعت طول می‌کشد، و اکثر بیماران در همان روز عمل جراحی قادر به بازگشت به خانه هستند.

بعد از عمل جراحی گوش چه اتفاقی می‌افتد؟


بعد از عمل جراحی گوش چه اتفاقی می_افتد؟

فرزند شما به محض رسیدن به خانه باید استراحت کند. حتماً بالش‌های اضافی را زیر سر فرزند خود قرار دهید تا سرش بلند شود. این کار به کاهش تورم کمک می‌کند. کودک شما نباید به پهلو بخوابد، زیرا این کار می‌تواند باعث درد شود و به نقاط برش آسیب برساند. کودک شما باید حداقل یک یا دو روز غذاهای شیرین بخورد تا از حالت تهوع جلوگیری کند. اگر استفراغ رخ داد نگران نشوید. این یک واکنش طبیعی به بیهوشی است. اما در صورت ادامه استفراغ با جراح پلاستیک خود تماس بگیرید. ممکن است پزشک داروهای ضد تهوع را توصیه کند.

پزشک برای کودک شما آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند تا خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهد. همچنین ممکن است داروی مسکن نیز برای تسکین درد احتمالی فرزندتان تجویز شود. گوش‌های کودک شما بعد از انجام عمل جراحی گوش پانسمان می‌شود. به هیچ وجه نباید بانداژ را از روی گوش خود بردارید. جراح پلاستیک برای برداشتن بانداژ، بررسی بریدگی‌ها و گذاشتن باندهای جدید ویزیت‌های پیگیری را با فرزندتان ترتیب می‌دهد. پزشک به شما اطلاع می‌دهد که چند مرتبه باید بانداژ را عوض کنید. گذاشتن باند حداقل برای یک هفته ضروری خواهد بود. از کودک خود بخواهید که شب‌ها یک باند الاستیک بپوشد تا گوش را در جای خود نگه دارد. این کار می‌تواند تا شش هفته ادامه داشته باشد. بخیه‌ها معمولاً یک هفته بعد از عمل برداشته می‌شوند.

پس از برداشتن باند، شما باید مرتباً محل برش را تمیز کنید. کودک شما نباید چند هفته پس از عمل جراحی گوش شنا کند. توصیه می‌شد حتما از شامپو بچه استفاده کنید تا گوش‌‎های کودک شما تحریک نشود.

فواید جراحی گوش برای کودکان چیست؟

فواید متنوعی برای کودکانی که تحت عمل جراحی گوش قرار می‌گیرند وجود دارد. از نظر برخی، عملکرد گوش که به دلیل ناهنجاری یا آسیب‌دیدگی دچار مشکل شده بود، بهبود می‌یابد. با این حال، اصلی‌ترین فایده برای بیشتر کودکان افزایش اعتماد به نفس آنها بعد از عمل جراحی است، زیرا با خود احساس راحتی بیشتری خواهند داشت.

اصلاح گوش‌های برآمده با استفاده از تکنیک‌های جراحی به منظور ایجاد و یا افزایش چین مارپیچی گوش (تنها در دیواره داخلی گوش) و یا کاهش غضروف داخلی پشت گوش (بزرگ‌ترین و عمیق‌ترین فرورفتگی گوش بیرونی) انجام می‌شود. هت مطالعه بیشتر در خصوص اتوپلاستی ( جراحی گوش )کلیک کنید.

قلدری می‌تواند برای اکثر بچه‌ها مشکل ایجاد کند، زیرا کودکانی که متفاوت هستند بیشتر از سایرین توجه منفی دیگران را جلب می‌کنند. برای کودکانی که به دلیل شکل یا اندازه گوششان با مشکلات اعتماد به نفس روبرو هستند و برای بیرون آمدن از خانه مشکل دارند، جراحی گوش می‌تواند به میزان قابل توجهی به آن‌ها کمک کند.

سؤالات متداول


آیا جراحی گوش در کودکان عوارض جانبی به همراه دارد؟

هر موردی خاص و منحصر به فرد است. اما با این حال غضروف در کودکان نسبت به بزرگسالان، با توجه به سن آن‌ها، نرم‌تر است و بنابراین امکان دستکاری و تغییر شکل آن آسان‌تر است. هیچ عارضه جانبی در هنگام انجام این عمل بر روی کودکان وجود ندارد. بر خلاف بزرگسالان که بعد از عمل با درد عمومی، تورم و کبودی مواجه خواهند شد که با گذشت زمان از بین می‌رود.

آیا جای زخم قابل مشاهده خواهد بود؟ 

پزشک تمام تلاش خود را خواهد کرد تا مطمئن شود جای زخم به حداقل میزان خود می‌رسد و بیش از حد جلب توجه نمی‌کند. برش‌ها به دلیل ماهیت، اندازه و موقعیتی که دارند به راحتی پنهان می‌شوند و عموماً باعث ایجاد اسکارهای (جای زخم) کوچکی می‌شوند که به سختی قابل مشاهد هستند.

فرزند من چه مدت پس از عمل جراحی گوش می‌تواند به مدرسه برگردد؟ 

تورم و کبودی بعد از عمل شایع است و هر کودکی بعد از عمل علائم کمی متفاوت را تجربه می‌کند. اگرچه بیشتر کودکان بعد از سه تا چهار روز می‌توانند به مدرسه برگردند، اما توصیه می‌شود کودک شما به مدت یک هفته به مدرسه نرود تا به طور کامل بهبود یابد. این کار به شما امکان می‌دهد تا گوش‌ها بهبود یابد و کودک شما در طول دوره نقاهت راحت باشد و استراحت کند.

مشاوره رایگان