وجود موهای زائد، چه در صورت و چه در بدن، یکی از علل اصلی نگرانی افراد در سراسر جهان است. بسیاری افراد از روشهای تکراری و خستهکنندهای که برای رفع موهای زائد استفاده میشود (همچون اصلاح، اپیلاسیون و یا بند انداختن) خسته شدهاند. در عوض، تقاضا برای روشهایی همچون لیزر که دائمی بوده و از پرتوهای نور برای حذف موهای زائد استفاده میکنند رو به افزایش است.
روش کار در حذف موهای زائد با لیزر چگونه است؟
در فرایند حذف موهای زائد با استفاده از لیزر، از یک تکنولوژی استفاده میشود که در آن یک پرتو نور به موهای زائد در مناطق مختلف بدن اعمال میشود. این نور دارای یک طول موج خاص است که به ملانین، که رنگدانههای مو در فولیکول مو هستند، هدف قرار میدهد. ملانین مسئول ایجاد رنگ در موها هستند. هنگامی که نور وارد فولیکول میشود، به انرژی حرارتی تبدیل میشود و فولیکول را غیرفعال میکند، بدین ترتیب از رشد مجدد مو جلوگیری میکند.
رشد موها سه مرحله دارد: مرحله آناژن (رشد فعال)، مرحله کاتاژن (مرحله کوتاهی که در آن رشد مو متوقف میشود و دوره استراحت شروع میشود) و مرحله تلوژن (مرحله استراحت که در آن مو دیگر رشد نمیکند). برای تأثیرگذاری لیزر، مو باید در مرحله آناژن، یعنی مرحله رشد فعال، قرار داشته باشد. با توجه به اینکه هر مو در هر جلسه درمان در مرحله مختلفی از رشد قرار دارد، نیاز به چند جلسه درمانی وجود دارد تا تمام موها در مرحله آناژن و تحت درمان قرار گیرند.
آیا درمان با لیزر بیخطر است؟
مطمئنا. رفع موهای زائد با لیزر اگر توسط یک متخصص ماهر و مجرب انجام شود کاملا بیخطر و مؤثر خواهد بود. اما لیزردرمانی فرآیندی بالینی است و احتمال خطر نیز در آن وجود دارد. خوشبختانه، این خطرات بسیار جزئی بوده و به ندرت باعث ایجاد مشکل میشوند، بخصوص وقتی اقدامات احتیاطی قبل از لیزر به نحو صحیح انجام شوند. پزشکان، که در امر لیزر موهای زائد تخصص دارند، هرگز بدون ارزیابی بیمار فرآیند لیزر را شروع نمیکنند. این ارزیابی شامل: بررسی کامل سوابق پزشکی بیمار، وضعیت سلامت کنونی او، و هرگونه احتمال ایجاد عوارض در او میباشد.
آیا من فرد مناسبی برای لیزر موهای زائد هستم؟
وجود برخی از ویژگیهای جسمی باعث میشود برخی افراد بیش از دیگران برای لیزر موهای زائد مناسب باشند. پزشکان ابتدا تون پوست و رنگ موی فرد را بررسی میکنند. لیزر موهای زائد برای موهای بلوند و قهوهای چندان مؤثر نیست زیرا رنگدانههای موجود در فولیکول آنها کم است. اما بخاطر پیشرفتهایی که در تکنولوژی رفع موهای زائد با لیزر وجود داشته، امروزه این روش برای اکثر افراد موفقیتآمیز خواهد بود. در حین مشاوره، شما و پزشک متخصص تعیین میکنید که آیا رفع موهای زائد با لیزر برای شما مناسب است یا خیر. اگر این روش برای شما مناسب نبود، میتوانید دیگر روشهای موجود برای رفع موهای زائد را بررسی کنید.
آیا به مشاوره و انجام تست حساسیت نیاز دارم؟
در حین مشاوره، پزشک یک تست حساسیت از شما میگیرد تا بتواند وضعیت جسمی شما را تعیین کرده، و احتمال هرگونه واکنش منفی را رد میکند تا بتواند لیزر را روی شما انجام دهد. همچنین پزشک در مورد نگرانیهای شما در این مرحله نیز با شما صحبت میکند. شما باید متخصص لیزردرمانی را از داروها یا مکملهای مصرفی خود و همچنین از مشکلات و شرایط سلامت خود آگاه سازید. اینها جزئیات بسیار مهمی هستند که در هنگام تصمیم گیری برای لیزر موهای زائد باید مورد توجه قرار گیرند. پزشک شما را تشویق میکند که در طول جلسه مشاوره تمام سوالات خود را بپرسید تا قبل از درمان تمام نگرانیهایتان برطرف شوند. برای پزشک مهم است که بیمار قبل از لیزر موهای زائد از تمام مراحل آگاه شده و با پزشک متخصص خود احساس راحتی داشته باشد.
کدام قسمتهای بدن را میتوان با لیزر درمان کرد؟
پزشک قسمتهای زیر را درمان خواهد کرد:
- صورت، شامل: گوشها، بینی، لب بالا، چانه، گونهها، خط ریش و گردن. پزشکان کار روی قسمت بالای ابرو را توصیه نمیکنند هرچند میتوانند قسمت بین دو خط ابرو یا ابروهای پیوسته را درمان کنند.
- دستها، شامل: زیر بغل، ساعد، بازو، و شانهها.
- پاها، شامل: تمام پا، ساق پا و رانها.
- پاها، شامل: روی پاها و انگشتان.
- نیمتنه، شامل: کمر، بالای کمر، شکم و قفسه سینه.
- قسمت شرمگاهی، شامل: خط بیکینی، تمام اندام تناسلی.
- باسن.
هزینه لیزر موهای زائد چقدر است؟
هزینه لیزر موهای زائد با توجه به اندازه محل درمان، و مقدار موی حذف شده متفاوت است. پزشک در جلسه مشاوره هزینه درمان را به شما خواهد گفت.
آیا لیزر موهای زائد همیشگی است؟
اگرچه تحقیقات نشان داده است که درمان لیزری یکی از روشهای دائمی برای کاهش موهای زائد است، اما هنوز شواهد کافی برای تضمین این ادعا وجود ندارد. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تعریف کاهش دائمی موها را به این صورت مطرح میکند: “کاهش بلندمدت و دائمی تعداد موهایی است که پس از درمان رشد میکنند و ممکن است چندین جلسه طول بکشد.” این تعریف نشان میدهد که با درمان لیزری، تعداد موهایی که پس از اتمام درمان رشد میکنند، به طور مداوم و برای مدت طولانی کاهش مییابد. اما برای رسیدن به این نتیجه، نیاز به چند جلسه درمانی است زیرا هر مو در هر لحظه در مرحله متفاوتی از رشد قرار دارد. به عبارت دیگر، برای کاهش موهای زائد به طور کامل، نیاز به جلسات متعددی است.
در طول فرایند درمان، ممکن است شاهد رشد مجدد موها باشید، اما به طور کلی موهای محل درمان به طور کامل رشد نمیکنند. افرادی که موهای کم رنگ دارند، ممکن است با رشد مجدد موها مواجه شوند. به همین دلیل، پزشکان معمولاً توصیه میکنند که برای حفظ نتایج به دست آمده، بیماران سالانه یک یا دو جلسه لیزر موهای زائد را تکرار کنند. این اقدام باعث میشود تا محل درمان تقریباً بدون مو باقی بماند و نتایج برای مدت طولانی حفظ شوند.
از جلسه لیزر موهای زائد چه انتظاری باید داشته باشم؟
جلسه لیزر موهای زائد معمولا بسیار کوتاه است. این جلسه بسته به محل درمان ممکن است چند دقیقه تا یک ساعت طول بکشد. قبل از شروع درمان، پزشک از کرم بیحس کننده بر روی پوست استفاده میکند. مصرف یک مسکن ضعیف مانند استامینوفن (تیلنول) قبل از شروع درمان نیز به کاهش ناراحتی حاصل در حین درمان کمک میکند.
آیا لیزر موهای زائد در دوران بارداری خطری به همراه خواهد داشت؟
با اینکه بسیاری از بیماران در دوران بارداری نیز لیزر میشوند اما اکثر پزشکان این کار را انجام نمیدهند. اولین دلیل آن حفظ سلامت مادر و نوزاد است. علاوهبراین، باید تغییرات هورمونی دوران بارداری را نیز در نظر گرفت- تغییراتی که گاهی باعث رشد مو و تیرگی پوست میشوند. دانشمندان شدیدا توصیه میکنند که قبل از تماس با مراکز لیزر موهای زائد، با پزشک خود مشورت کنید.
آیا بین دو جلسه درمان باید از اپیلاسیون یا بند انداختن استفاده کرد؟
خیر. چنین کاری توصیه نمیشود. این کار باعث جدایی مو از فولیکول شده و جایی برای درمان در جلسه بعدی باقی نمیگذارد. همچنین ممکن است این کار باعث ایجاد اختلال در روند رشد مو شده و تاثیر لیزر را کاهش دهد. اما میتوانید اصلاح کنید زیرا این کار تاثیری بر چرخه رشد مو ندارد.
آیا لیزر موهای زائد بهتر از الکترولیز است؟
لیزر موهای زائد یک تکنولوژی جدید است. پزشکان معتقدند که لیزر دائمیتر، راحتتر و به صرفهتر از الکترولیز است. الکترولیز روشی تهاجمی و دردناک است که در آن سوزنی به تکتک فولیکولهای مو وارد میشود- هربار به یک فولیکول- تا جریان الکتریکی را به فولیکول منتقل کرده و رشد مو را متوقف کند. در لیزر موهای زائد با استفاده از پرتوی نور، همزمان به تعداد زیادی از فولیکولهای مو انرژی گرمایی میرسد. این تکنولوژی به پزشکان این امکان را میدهد که در زمان کمتری نسبت به زمان مورد نیاز برای الکترولیز، بتوانند محل را درمان کنند. همچنین لیزر موهای زائد برای قسمتهای بزرگتر بدن، مانند کمر و پاها، گزینه مناسبتری است. الکترولیز اغلب به سالها درمان نیاز دارد در حالیکه اکثر افرادی که لیزر موهای زائد انجام میدهند، پس از شش تا هشت ماه به نتیجه مطلوب خواهند رسید. و نکته دیگر اینکه لیزر موهای زائد درد کمتری نسبت به الکترولیز دارد چود در آن به جای سوزن از پرتوهای نور استفاده میشود.
من به چند جلسه درمان نیاز دارم؟
اکثر قسمتهای بدن به شش تا هشت جلسه درمان نیاز دارند. در حالت ایدهآل درمان در چهار تا شش جلسه انجام میشود. اما گاهی با توجه به تون پوست، رنگ و حجم مو، تعداد جلسات مورد نیاز تغییر میکند. پزشک متخصص میتواند در جلسه مشاوره تعداد جلسات مورد نیاز را به طور دقیقتر تخمین بزند.
چه مراقبت هایی قبل از لیزر موهای زائد لازم است؟
لطفا ۱۲ تا ۲۴ ساعت قبل از هریک از جلسات درمان، اصلاح کنید. دو تا چهار هفته قبل از درمان، برنزه نکنید (توصیه پزشکان است). تمام مواد آرایشی، لوسیونها، و خوشبوکنندهها را از بدن پاک کنید. دو تا چهار هفته قبل از درمان اپیلاسیون نکنید، بند نیندازید و موها را از ریشه نکنید. یک تا یکساعت و نیم قبل از درمان از بیحسی موضعی استفاده کرده و سپس روی محل را با پلاستیک یا پوشش ساران (Saran) بپوشانید تا از پاک شدن مواد یا اکسیده شدن آنها جلوگیری کند.
چه مراقبتهایی پس از انجام لیزر موهای زائد بدن و صورت ضروری است؟
پس از درمان لیزری برای حذف موهای زائد، برای جلوگیری از تورم و قرمزی پوست، میتوانید از کیسه یخ یا کمپرس سرد بر روی محل درمان استفاده کنید. این عوارض ممکن است بین یک تا ۴۸ ساعت طول بکشند. همچنین، در هفته پس از درمان، از یک کرم ضدآفتاب با عامل حفاظتی اسپکتروم وسیع SPF 30 (UVA/UVB) استفاده کنید تا پوست را در برابر نور خورشید محافظت کنید. در زمان بین جلسات درمان، از مواد برنزه کننده خودداری کنید و پوست را در معرض آفتاب قرار ندهید. همچنین با استفاده از محصولات آرایشی و خوشبو کنندهها، احتیاط کنید. قبل از استفاده از این مواد، آنها را پیش از استفاده روی پوست، در یک نقطه کوچک از پوست تست کنید.
باید در نظر داشته باشید که طی یک تا دو هفته، موهای درمان شده از بدن جدا شده و ریزش میکنند. در این مدت، میتوانید موها را بین جلسات درمان اصلاح کنید. به هیچ عنوان از عملیات اپیلاسیون، بند انداختن، کندن موها و استفاده از محصولات موبر خودداری نکنید، زیرا این کارها ممکن است منجر به خراب شدن فولیکولهای مو شود و باعث شود رفع موهای زائد با لیزر غیرممکن شود. همچنین در طول این دوره، از ورزش نکنید، دوش آب گرم نگیرید و به مدت ۱۲ تا ۴۸ ساعت از آب و حمام گرم استفاده نکنید.