کاشت مو در مقایسه با دیگر روشهای زیبایی، عوارض بسیار کمتری دارد. در روش کاشت مو، بسته به کمبود مداخلات درمانی، اجرای اشتباه درمان، خطاهای تکنیکی پزشک و عوامل فیزیولوژیکی بیمار، ممکن است عوارض جانبی مختلفی وجود داشته باشد. گرچه، اثرات کاشت مو به فرد نیز بستگی دارد، اما ورم، خونریزی، عدم تقارن، فولیکولیتیس، پوسته پوسته شدن، خارش، سکسکه، بیحسی، جایگزینی پیوند و ریزش مو، جزو متداولترین عوارض جانبی کاشت مو هستند.
عوارض کاشت مو چیست؟
ورم
تمام افرادی که عمل کاشت مو را انجام دادهاند، با شرایط ورم پس از کاشت مو آشنا هستند. این تورم، معمولاً در روز سوم و چهارم پس از عمل شروع میشود و به مدت 5 روز ادامه دارد. ورم که بخش طبیعی از روند بهبودی پس از عمل است، کاملاً بیخطر میباشد. ورم یا ادم، ممکن است در صورت، پیشانی یا چشمها نیز ایجاد شود. نیازی به نگرانی درخصوص ورم نیست، به این دلیل که شرایطی کاملاً موقتی، بدون درد است که تقریباً در تمامی افرادی که کاشت مو انجام میدهند، دیده میشود. اگر ادم در طول 3-5 روز از بین نرفت و علائمی چون درد، تب و لرز دارید، حتماً به پزشک اطلاع دهید.
خونریزی
یکی از عوارض معمول کاشت مو، خونریزی است. از آنجاییکه در پوست سر بطور متراکم مویرگ وجود دارد، هنگامی که فولیکولهای مو برداشته شده و در قسمتی دیگر کاشته میشود، کمی خونریزی رخ میدهد. با این وجود، عوامل مختلفی منجر به خونریزی پس از کاشت مو میشود. سیگار کشیدن، مصرف آسپرین، کومارین و الکل میتوان باعث خونریزی شود. با این حال، شدت خونریزی در هر شخص متفاوت است، و این خونریزی در طول 3-4 روز بطور کامل برطرف میشود و دردی احساس نخواهید کرد.
عفونت
در صورتی که کاشت مو توسط یک پزشک متخصص و باتجربه انجام شود، میتوانید اطمینان حاصل کنید که دچار عفونت نخواهید شد، اما حتی با وجود بهترین امکانات، ممکن است مقدار کمی عفونت ایجاد شود، که جهت رفع آن یک دوره کوتاه مدت آنتیبیوتیک مصرف میکنید.
ریزش مو
ریزش مو پس از کاشت، ریزش موی موقتی خواهد بود. این یک روند کاملاً طبیعی است که پس از هرکاشت مو رخ میدهد. گرچه نمیتوان یک دوره زمانی قطعی برای ریزش مو پس از کاشت مشخص کرد؛ اما مشاهده شده است که این ریزش بین 1-4 ماه اولیه پس از کاشت مو اتفاق میافتد. بطور کلی، ریزش مو پس از کاشت در طول یک دوره دو هفتهای کامل میشود و از فردی به فرد دیگر متفاوت است. ریزش موی پس از کاشت، شرایطی کاملاً عادی است و دائمی نخواهد بود.
پوسته پوسته شدن
اگر چه پوسته پوسته شدن جزو عوارض جانبی کاشت مو معرفی شده است، اما در واقع بخشی از روند بهبودی کاشت است. پوستهها به دلیل خشک شدن خونریزی های فولیکول مو پس از کاشت تشکیل میشوند. از آنجا که این پوستهها باعث خشک شدن پوست سر شده و مانع رشد موهای تازه کاشته شده می شوند، باید این پوستهها از روی پوست سر برداشته شوند. از این رو، شستشوی سر برای رهایی از این پوستهها بسیار اهمیت دارد. چون انجام حرکت اشتباه در ناحیه کاشت، ممکن است باعث آسیب به مو شود، از این رو، نباید پوستههای ایجاد شده را با دست جدا کنید.
خارش
خارش نیز مانند پوسته شدن، جزو عوارض جانبی کاشت مو است. خارش ممکن است به علت وجود پوسته در ناحیه کاشت رخ دهد. خارش که در 2 هفته اول پس از کاشت مو، متداول است، شرایطی موقتی است و نیاز به نگرانی ندارد. میتوانید به راحتی با مصرف داروهای ضدخارش و شامپوهای خاصی که توسط پزشک تجویز میشود، خارش را کاهش دهید. همچنین، پزشک داروی پردنیزولون را توصیه میکند. استفاده از یک قرص آنتیهیستامین در هر روز، میتواند در رفع خارش مفید باشد.
التهاب فولیکول مو (فولیکولیتیس)
پس از رشد دوباره مو، التهاب فولیکول مو رخ میدهد. فولیکولیتیس که در طول ماه دوم و سوم پس از کاشت مو ایجاد می شود، عوارضی است که میتوان آن را به آسانی با استفاده از کرمهای آنتیباکتریال در ناحیه کاشت مو، برطرف کرد.
سکسکه
سکسکه را میتوان یک عارضه جانبی کاشت مو در نظر گرفت، که به ندرت رخ میدهد. سکسکه در 4 درصد از افراد پس از کاشت مو مشاهده شده است. سکسکه در طول کاشت یا کمی پس از آن رخ میدهد که به دلیل تحریک دیافراگم بیمار، ناشی از اضطراب و هیجان زیاد است که در طول 2- 3 روز بعد، بطور خودبخود برطرف میشود.
درد
درد پس از کاشت مو میتواند بر اساس عوامل فردی، متفاوت باشد، اما به ندرت در نواحی اهداکننده که فولیکول از آنجا برداشت شده است، رخ میدهد. این درد با مصرف منظم داروی مسکن پس از عمل کاشت، به آسانی کاهش مییابد.
جوش و برآمدگی
بیماران اغلب با اطلاع از این موضوع که، جوشها و برآمدگیها بطور کلی قبل از رویش ظاهری موها بروز میکنند، احساس اطمینان خاطر خواهند داشت. این برآمدگیها در هر دو ناحیه دریافت کننده (جایی که موهای پیوندی درپوست قرار داده می شود) یا ناحیه اهدا کننده دیده میشود (بخصوص در روش کاشت FUE که هر قطعه موی باقیمانده از آنجا گرفته میشود). آنها در نواحی که زاویه کاشت مو باریکتر است، بیشتر دیده میشوند ( به عنوان مثال در ناحیه خط وسط جلو یا فرق سر یا جلوی سر).
یک گوش پاک کن را در الکل مالشی خیس کرده و میتوانید روی هرکدام از برجستگیها مالش دهید. ایجاد یک ساییدگی بسیار ملایم به موهایی که درون پوست رشد کردهاند، کمک میکند که به سطح پوست آمده و دوباره شروع به رشد کنند. در موارد نادر مصرف آنتیبیوتیک توصیه می شود، اما مصرف آنتیبیوتیک به مدت یک هفته میتواند تاثیرات مثبتی داشته باشد. ظاهر نهایی موها، تحت تاثیر وجود یا عدم وجود جوشها قرار نمیگیرد و بیماران باید آگاه باشند که این جوشها بطور کلی، مرحله اولیه رشد را نشان میدهند. علاوه بر این، میتوانید روغن نارگیل را سه بار در روز به مدت 5 دقیقه، در ناحیه زخم ماساژ دهید. اگر درمارولر 1 میلیمتری در دسترس دارید، میتوانید با استفاده از آن، روی پوست روغن بمالید. (ده بار در روز) در صورتی که علیرغم انجام کارهای گفته شده، بهبودی حاصل نشد، با متخصص پوست مشورت کنید.
قرمزی پوست تا چه مدت ادامه دارد؟
زمانی که پوست سر بهبودی را شروع کند، قرمزی پوست سر باید کاهش یابد. بسیاری از بیماران درمییابند که قرمزی پوست آنها پس از دو هفته کاملاً برطرف میشود. با این وجود، در مواردی که کاشت موی بسیار گسترده انجام شده باشد، این روند بهبودی ممکن است طولانیتر باشد. در نتیجه، قرمزی پوست مدتی ادامه خواهد داشت که حتی تا چند ماه نیز طول میکشد تا بطور کامل برطرف شود.
آیا قرمز شدن پوست بر کاشت مو اثر میگذارد؟
قرمزی ناشی از بهبودی طبیعی پوست، نباید بر کاشت اثرگذار باشد. با این حال، در برخی موارد، قرمزی به علت بهبود طبیعی پوست ایجاد نشده و نیاز است که برای بررسی بیشتر به پزشک خود مراجعه کنید. عواملی که ممکن است منجر به قرمزی شود، در زیر بیان شده است:
- فولیکولیتیس (عفونت مو)
- سلولیتیس (عفونت پوست)
- کیست ( ورم کوچک گرد در زیر پوست)
- نکروز پوستی (بافت مردگی پوست)
تمامی مواردی که در بالا ذکر شد، میتوانند پس از کاشت مو بر ناحیه اهداکننده یا دریافت کننده تاثیر بگذارند و از این رو توصیه میکنیم که کاملاً مراقب تغییرات ایجاد شده باشید.
چگونه میتوان از عوارض جانبی کاشت مو اجتناب کرد؟
در نتیجه پیشرفت تکنولوژی عوارض جانبی مرتبط با کاشت مو تا حد بسیار زیادی کاهش یافته است. تکنولوژیهایی مانند تیغهای یاقوت کبود (sapphire)، تکنیک FUE و بیحسی بدون سوزن باعث افزایش اعتماد به کاشت مو شده است. هنگامی که پزشکان باتجربه و مراکز کاشت معتبر انتخاب شوند، صدمات کاشت مو میتواند به مقدار زیادی کاهش یابد.
گرچه اثرات جانبی پس از کاشت مو قابل اجتناب و قابل درمان هستند، اما بیماران باید قبل از انجام کاشت مو، در مورد تمامی خطراتی که ممکن است رخ دهد، اطلاع داشته باشند. همچنین، بیمار باید در مورد داروهایی که مصرف میکند و بیماریهای خود با پزشک صحبت کند. باید در نظر داشته باشید که عوارض جانبی کاشت مو در هر فردی متفاوت خواهد بود، و ممکن است بیش از یک عارضه در فرد ایجاد شود. علاوه بر این، این نکته بسیار اهمیت دارد که از داروها و شامپوهایی که پزشک در دوره بهبودی توصیه میکند، استفاده شود. میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره کاشت مو و دریافت مشاوره آنلاین رایگان، با پزشک تماس بگیرید.
چه کسانی نباید کاشت مو انجام دهند؟
در حالی که کاشت مو یک روش کاملاً مطمئن است و عوارض جانبی آن موقتی است، اما برخی از افراد نباید کاشت مو انجام دهند که این افراد شامل موارد زیر هستند:
- افرادی که در ناحیه اهداکننده خود، موی زیادی برای انتقال وکاشت در ناحیه دریافتکننده ندارند.
- زنانی که ریزش موی گسترده در سرتاسر پوست خود دارند.
- افرادی که دچار زخمهای کلویید میشوند که زخمهای ضخیمی است که بطور معمول در نواحی آسیب دیده پس از جراحی ایجاد میشود.
- کسانی که تحت درمانهای پزشکی مانند شیمی درمانی هستند، که منجر به ریزش مو می شود.
- پلاگ موی آنها طبیعی نیست و ظاهر زیبایی ندارد.