کاشت مو برای اضافه کردن مو به قسمت هایی از سر که دچار نازکی مو یا طاسی شده است، انجام میشود این کار با برداشتن مو از قسمت هایی که تراکم موها بیشتر است یا سایر قسمت های بدن و پیوند آن به قسمت نازک یا طاس سر انجام میشود.
در سراسر جهان حدود شصت درصد از مردان و پنجاه درصد از زنان دچار نوعی ریزش مو میشوند. اغلب افراد برای رفع این مشکل از محصولاتی بدون نسخه پزشک از جمله درمان های موضعی مانند ماینوکسیدل (Rogaine) استفاده میکنند.
کاشت مو یکی از روش های ترمیم مو است. اولین پیوند مو در سال 1339 در ژاپن با موهای سر انجام شد. در دهه های بعد پزشکان تکنیک پلاگ را ایجاد کردند. این تکنیک شامل کاشت دسته های بزرگ مو است. با گذشت زمان پزشکان شروع به انجام پیوندهای کوچک و بسیار کوچک کردند تا ظاهر موهای کاشته شده روی پوست سر را به حداقل برسانند.
انواع کاشت مو
دو روش اصلی کاشت مو وجود دارد. در طول کاشت مو جراح فولیکولهای مو را از قسمتهای که موهای ضخیم تری دارند مانند پشت سر که به آن ناحیه اهداکننده میگویند برمیدارد. سپس فولیکولها در قسمت های کوچکی در ناحیه آسیب دیده پوست سر کاشته میشوند. در ادامه با دو روش اصلی پیوند بر اساس استخراج فولیکولهای مو آشنا خواهید شد:
جراحی نوار واحد فولیکولی یا پیوند واحد فولیکولی (FUSS or FUT)
جراح، تکه ای از پوست ناحیه اهدا کننده را برمیدارد و آن ناحیه را بخیه میکند. سپس با استفاده از میکروسکوپ، پوست اهداکننده را به قسمت های فولیکولی کوچک حاوی یک یا چند فولیکول مو تقسیم میکند و آن را به ناحیه مورد نظر پیوند میدهند.
استخراج واحد فیلکولی (FUE)
جراح با استفاده از یک پانچ کوچک فولیکولها را از ناحیه اهداکننده برمیدارد. اگرچه این روش همچنان باعث ایجاد برخی اسکارهای جزیی میشود اما این روش کمتر باعث ایجاد زخم میشود و معمولا نیازی به بخیه نیست.
میزان موفقیت
کاشت روش موثری برای بازگردان موهای ریخته است. میزان موفقیت کاشت مو به عوامل زیادی از جمله مهارت، تجربه و ضخامت موهای اهداکننده بستگی دارد.
به گفته جراحان آمریکایی انجمن جراحان پلاستیک، کاشت مو تغییر کوچکی در پر پشتی مو ایجاد میکند. برای تغییرات چشم گیر شاید لازم باشد از روشهای جراحی فلپ پوست، گسترش بافت یا تکنیک های کاهش پوست سر استفاده کنید.
هیچگونه مطالعات گسترده ای وجود ندارد که میزان موفقیت کاشت مو را مشخص کند. با این حال چندین مطالعه و مقاله کوچکتر، اطلاعاتی در مورد اثر بخشی این روش ارائه داده اند.
یک مطالعه نشان داده که اکثر افرادی که برای روش کاشت FUE از موهای بدن یا ریش استفاده کرده اند به طور میانگین بعد از گذشت سی و پنج ماه به نتایج راضی کننده ای رسیده اند. در بین هفتاد و نه شرکت کننده میانگین کلی رضایت 8.3 از 10 بود.
یافته های یک مطالعه دیگر نشان میدهد که استفاده از درمان پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) همراه با FUE موفقیت کاشت مو با این روش را افزایش میدهد. همه شرکت کنندگان در گروه PRP پس از شش ماه بیشتر از هفتاد و پنج درصد رشد مجدد مو داشتند. آنها نسبت به گروه غیر PRP بهبودی سریعتری در تراکم مو و ترمیم پوست داشتند.
چهار دلیل تعیین کننده میزان موفقیت کاشت مو
کاشت مو در مقایسه با سایر روش های ترمیم مو مانند محصولات درمانی و بدون نسخه بسیار موفق تر است. با این حال عوامل متعددی هم بر میزان موفقیت کاشت مو تاثیر دارند. بین ده تا هشتاد درصد موهای کاشته شده در عرض چهار ماه به طور کامل رشد خواهند کرد.
مراجعه به یک کلینیک معتبر و با کیفیت
همانطور که گفته شد عوامل متعددی در میزان موفقیت کاشت مو موثر هستند و انتخاب یک کلینیک معتبر یکی از این عوامل است. این مسئله همچنین به نوع عمل شما و میزان ریزش مو بستگی دارد. بنابراین، در ادامه برخی از راه هایی که میزان موفقیت کاشت مو را برای شما بهبود میبخشد، بررسی میکنیم.
جراحان باتجربه
قطعا شما نمیخواهید کاشت موی خود را به دست جراحان و پزشکان کم تجربه بسپارید. انجام درمان های موثر نیاز به سطح بالایی از آموزش و افزایش علم درمان دارد چون روشها و پیشرفت های جدید دائما درحال انجام است. همچنین باید مطمئن شوید که به یک متخصص با تجربه مراجعه کنید.
نوع روش درمانی
FUE و FUT هر دو موثر هستند، اما در برخی موارد موارد ممکن است نتایج متفاوتی ایجاد کنند. روش FUE به مهارت های بیشتری نیاز دارد و نسبت به روش FUT زمان بیشتری میبرد. با این حال اگر جراح تجربه زیادی در FUE داشته باشد این تکنیک نتایج فوق العاده ای خواهد داشت.
پایبندی بیمار به دستورالعمل های مراقبی بعد از کاشت مو
حتی اگر جراح شما تمام تلاش خود را انجام دهد و درمان FUE یا FUT را با موفقیت انجام دهد اما شما دستوالعمل های مراقبتی ارائه شده توسط پزشک را رعایت نکنید ممکن است پیوند موی شما با شکست روبه رو شود. بنابراین باید در هر مرحله دستورالعمل های مناسب را دنبال کنید.
آیا نتایج کاشت مو ماندگار است؟
در اکثر موارد افراد بعد از کاشت، موهای پرپشت تری خواهند داشت. اما ممکن است پس از عمل شما دوباره دچار نازکی یا ریزش مو شوید و این مسئله میتواند به ظاهر موهای شما حالتی غیر طبیعی بدهد. برای نتایج ماندگار ممکن است شما به پیوندهای مجدد نیاز داشته باشید.
با توجه به مطالعات انجام شده این احتمال وجود دارد که برخی از فولیکول های موی کاشته شده به نتیجه نرسند. این فولیکولها میمیرند و هیچ موی جدیدی به جای آنها رشد نمیکند. شما ممکن است نیاز به یک درمان مجدد برای پر کردن مناطقی که موها به اندازه کافی ضخیم نیستند یا تهیه کردن فولیکولهایی که ظاهر طبیعی بهتری دارند، داشته باشید.
برای رسیدن به بهترین نتیجه شما باید به راهنمایی های پزشکتان عمل کنید. همکاری شما با پزشک شانس کاشت موی موفق را افزایش میدهد. شاید لازم باشد شما تا چند هفته از فعالیت های شدید و ورزش دوری کنید. همچنین ممکن است بهتر باشد که تا چند روز موهای خود را نشویید.
عوارض جانبی
اگر کاشت موی شما توسط یک جراح باتجربه انجام شود یک درمان بی خطر خواهد بود. با این حال حتی اگر کاشت موی شما موفق باشد ممکن است دچار برخی عوارض جانبی شوید.
عفونت یا خونریزی
در عمل کاشت مو بر روی پوست سر برش یا شکاف ایجاد میشود. جراح برای برداشتن فولیکولهای اهداکننده برش ایجاد میکند و همچنین برش های ریزی دیگری روی سر ایجاد میکند تا فولیکولها را در آن قرار دهد. این برشها مانند هر برشی دیگری خطر عفونت یا خونریزی بیش از حد دارند.
جای زخم
همچنین امکان ایجاد اسکار (جای زخم) هم در ناحیه اهدا کننده و هم در ناحیه پیوند وجود دارد. قبل از تصمیم گیری برای کاشت مو شما باید درباره این خطرات با جراح خود صحبت کنید.
روش FUSS معمولا یک اسکار خطی طولانی به جا میگذارد چون در این روش جراح یک نوار باریک از پوست سر را برمیدارد. این اسکارها معمولا با رشد موهای جدید اطراف پوشانده میشوند. اما اگر اندازه آن بعد از بهبودی افزایش یابد یا به خاطر نازکی موهای اطراف آن و یا اگر خود شخص موهایش را تا حد زیادی کوتاه کند جای زخم قابل مشاهده خواهد بود.
در روش FUE هم ممکن است در قسمتی که جراح فولیکولها را با پانچ برداشته جای زخم باقی بماند. اما این اسکارها معمولا به بزرگی اسکار FUSS نیستند.
در برخی موارد ممکن است برجستگی هایی را در اطراف موهای کاشته شده ایجاد شود. رشد موها میتواند این برجستگی ها را پنهان کند.
درد و تورم
در برخی موارد افراد ممکن است بعد از پیوند و همزمان با بهبودی پوست دچار درد شوند. معمولا جراح برای کاهش درد آنها مسکن تجویز میکند. همچنین ممکن است بعد از پیوند در ناحیه سر و صورت دچار تورم شوید.
سوالات متداول
کاشت مو چقدر ماندگار است؟
کاشت مو میتواند دائمی باشد یا برای مدت طولانی بیش از بیست سال ماندگار باشد، البته در اکثر موراد مادام العمر است.
آیا ممکن است کاشت مو شکست بخورد؟
این مشکل بسیار به ندرت رخ میدهد. در اکثر موراد چنانچه کاشت مو موفق نباشد معمولا در طی جلسات مشاوره قبل از درمان توسط پزشک تشخیص داده میشود.
چه سنی برای کاشت مو مناسب است؟
معمولا دهه چهل سالگی سن ایده آل برای کاشت مو برای اکثر بیماران است. بیماران چهل ساله معمولا دچار ریزش کامل یا جزیی مو شده اند و علت و الگوی ریزش موی آنها مشخص است.
آیا کاشت مو ظاهری طبیعی دارد؟
اگر پزشک شما تجربه و مهارت کافی داشته باشد با استفاده از جدیدترین تکنولوژی ها میتواند کاشت موی شما را تا حدی طبیعی انجام دهد که گویا شما اصلا موهای خود را از دست نداده اید.
آیا عمل کاشت مو دردناک است؟
احتمالا شما در محل پیوند و در ناحیه ای که از آن مو برداشته میشود دچار درد میشوید.