خوشبختانه روشهای مختلفی مانند استفاده از کرم موبر و وکس برای از بین بردن موهای زائد وجود دارد. البته تمام خانمها میدانند که برای استفاده از کرم موبر باید چه شلوغکاری و بوی وحشتناکی را تحمل کنند، آن هم در حالیکه در نهایت نتیجۀ چندان رضایتبخشی نمیگیرند. اصلاح با تیغ نیز کار وقتگیری است که باید هر روز انجام شود و عوارضی مانند سوختگی با تیغ و موهای درون روئیده را به دنبال دارد. وکس، موچین یا بند هم کار وحشیانه و دردناکی است که بیشتر شبیه به شکنجه است.
سوالی که پیش میآید، این است که چه راه موثر و ایمنی برای خلاص شدن از موهای زائد وجود دارد؟ لیزر موهای زائد یکی از این راههای موثر است. اما قبل از آن که برای درمان اقدام کنید، باید از چند نکته اطلاع داشته باشید.
وجود مو روی بدن واقعاً مشکل محسوب نمیشود؛ مو روی بدن تمام انسانها وجود دارد. مشکل از جایی شروع میشود که این موها روی نقاطی از بدن رشد میکند که میخواهیم پوستش صاف و بدون مو باشد. موهای زائد صورت، پا، زیربغل یا خط بیکینی ظاهر نازیبایی به پوستمان میدهد یا باعث ناراحتیمان میشود، اگر کلنجار رفتنهای مداوم با تیغ و وکس را برای از بین بردن این موهای زائد در نظر بگیریم، دیگر لزوم بهرهگیری از روشی برای نابودی دائمی آنها برایمان مسجل میشود. اگر پوستتان حساس باشد، این روشهای موقتی رفع موهای زائد میتواند آنقدر برایتان دردناک باشد که به کنار آمدن با موهای زائد رضایت بدهید.
اما نیازی نیست که موهای زائد را علیرغم میلتان تحمل کنید. چون لیزر فولیکول موهای زیر پوست را برای همیشه از بین میبرد، موهای درمان شده دوباره رشد نمیکند.
در کلینیک زیبایی رازی از جدیدترین دستگاه های لیزر موهای زائد بدون عوارض و با نتیجه رضایت بخش استفاده می شود
ناحیههای قابل درمان با لیزر
به کمک لیزر میتوان موهای زائد ناحیههای زیر را از بین برد:
- صورت و لب
- بالا و پایین بازوها و زیربغل
- پاها شامل کل پا، بالا یا پایین پا، روی پا و انگشتان
- بیکینی و برزیلی (موهای ناحیه شرمگاهی)
مزایای لیزر موهای زائد
مهمترین مزایای لیزر موهای زائد عبارت است از:
- کاهش دائمی موهای زائد
- از بین بردن سریع و موثر موهای زائد ناحیههای بزرگی مانند پشت بدن، پا و ناحیۀ بیکینی
- کاهش عارضۀ دردناک موهای درون روئیده
- نتایج لیزردرمانی به حداقل نگهداری نیاز دارد و در بعضی موارد بعد از اتمام دوره درمان نیازی به تکرار درمان نیست.
لیزر موهای زائد چگونه انجام میشود؟
لیزر موهای زائد (LHR) از پرتوی پالسی نور برای از بین بردن موهای زائد استفاده میکند. لیزر از پوست عبور میکند، به فولیکول مو میرسد و مانع از رشد آن در آینده میشود.
هدف از لیزردرمانی این است که لیزر ملانین موجود در فولیکول مو، یعنی همان رنگدانۀ فولیکول مو را هدف بگیرد. انرژی لیزر در فولیکول مو جمع میشود و با تخریب کردن فولیکول، توانایی آن را برای تولید موی جدید از بین میبرد.
اهمیت زمانبندی
انجام لیزردرمانی ساده به نظر میرسد. لیزر روی موهای زائد تابانده میشود، آنها را از ریشه از بین میبرد و برای همیشه از شر موهای زائد خلاص میشوید، از این سادهتر هم میشود؟ اما در این میان عاملهای متعددی هم وجود دارد که باید به آنها توجه کنید، یکی از این عاملها زمان شروع درمان است. مو در فازهای مختلفی رشد میکند. موهایی که در فاز رشد یا آناژن قرار دارند، به خوبی تحت تاثیر لیزر قرار میگیرند.
رشد موها در سیکلی سه فازی، شامل فازهای آناژن (رشد)، تلوژن (استراحت) و کاتاژن (مرگ) انجام میشود. وقتی مو در فاز تلوژن است، لیزر نمیتواند مو را تشخیص بدهد. متاسفانه تمام موها همزمان با هم رشد نمیکنند. به همین دلیل لازم است که درمان در فواصل چهار تا شش هفتهای تکرار شود.
پزشکان توصیه میکنند که به طور متوسط چهار تا شش جلسه لیزردرمانی در فواصل حداقل چهار تا شش هفتهای انجام شود. به این ترتیب بخش اعظم موهای زائد از بین میرود.
تاثیر رنگ پوست بر لیزر موهای زائد
موثر بودن رنگ پوست بر نتیجۀ لیزردرمانی عجیب نیست، چون لیزر بر روی ملانین اثر میگذارد؛ درهر حال خانمهای با پوست تیرهتر باید بدانند که رنگ پوستشان ممکن است بر نتیجۀ درمان اثر بگذارد. علت کمتر شدن تاثیر لیزر بر پوستهای تیرهتر این است که لیزر نمیتواند رنگدانۀ پوست تیره را از رنگدانۀ فولیکولهای مو تشخیص بدهد. چون لیزر نمیتواند رنگدانههای فولیکولی را از پوستی تمییز بدهد، احتمال بروز عوارض جانبی افزایش مییابد. البته دستگاههای جدیدتر لیزر میتوانند رنگدانه فولیکولهای مو را در افراد با پوست تیرهتر به گونهای هدف بگیرند که کمترین آسیب به پوست اطراف وارد شود.
عوارض جانبی لیزر پوستهای تیره شامل تاول زدن، تبخال زدن، ورم کردن، زخم شدن و تیره شدن رنگ پوست میشود. برنزه بودن پوست و استفاده از اسپری برنزه کننده تاثیرگذاری فرآیند رفع موهای زائد را کاهش میدهد. توصیه میشود لیزردرمانی را به چند هفته بعد از برنزه کردن پوست موکول کنید تا پوست در این مدت به رنگ طبیعی خود برگردد.
تاثیر رنگ مو بر نتایج لیزردرمانی
خانمهای موبور ممکن است چندان از نتیجۀ لیزر موهای زائد راضی نباشند. خانمها یا آقایانی که موهای روشنتر دارند، کاندیداهای مناسبی برای لیزردرمانی به شمار نمیآیند. چون لیزر رنگدانۀ موجودر فولیکول مو را هدف میگیرد، هرچه میزان رنگدانه کمتر باشد، یافتن مو برای لیزر دشوارتر میشود.
البته لازم نیست که تمام موبورها نگران باشند، رنگ موهای بسیار روشن، مثلاً سفید، خاکستری یا بلوند روشن مشکلسازتر است.
بسیاری از متخصصین طرح درمانی خاصی را برای خانمهای با موهای روشن در نظر میگیرند. لیزر موهای زائد نیز مانند هر درمان دیگری یک کاندیدای ایدهآل دارد؛ متقاضی ایدهآل این درمان فردی با موی تیره و رنگ پوست روشن است. این ترکیب متضاد باعث میشود که لیزر موهای مشکی یا قهوهای قرار گرفته روی پوست روشنتر را به راحتی پیدا کند.
اهمیت نوع لیزر
اگرچه “متقاضی ایدهآل” لیزردرمانی فردی با موهای تیره و پوست روشن است، اما امروزه دستگاههای لیزر جدیدی برای درمان رنگهای مختلف پوست و مو وجود دارد. عموماً چهار لیزر برای از بین بردن موهای زائد به کار برده میشود. توصیه میشود با متخصص پوست مشورت کنید تا بهترین لیزر را متناسب با رنگ پوست و مویتان انتخاب کند.
لیزر Nd: YAG برای پوستهای تیرهتر مناسب است، چون این لیزر جذب ملانین ضعیفتری دارد. لیزر Nd: YAG امواج بلندی را برای از بین بردن موهای زائد روی پوست میتاباند. چون لیزر Nd: YAG ملانین کمتری را جذب میکند، لیزردرمانی باید دفعات بیشتری تکرار شود و اثر آن بر روی موهای ظریف کمتر است.
لیزر الکساندرایت برای افرادی با رنگ پوست زیتونی توصیه میشود. لیزر الکساندرایت نیز مانند لیزر Nd: YAG طول موج بلندی را ارسال میکند. هرچند لیزر الکساندرایت برای رنگ پوستهای متفاوتی موثر است، اما ممکن است جای زخم باقی بگذارد.
لیزر دایود که در مطالعۀ کاهش موهای زائد در چین از آن استفاده شده است، دستگاه جدیدتری است که برای پوستهای روشنتر ایدهآل است. لیزر دایود ترکیبی از طول موجهای کوتاه و بلند را برای حمله کردن به فولیکولهای مو به کار میگیرد. چون لیزر دایود لیزر جدیدی است، اطلاعات اندکی دربارۀ عوارض جانبی درازمدت آن در دست است.
خانمهای با پوست بسیار روشن میتوانند از لیزر روبی استفاده کنند. لیزر روبی یکی از قدیمیترین دستگاههای لیزر است. لیزر روبی نرخ جذب ملانین بالاتری نسبت به دیگر دستگاههای لیزر دارد. البته تغییررنگ پوست از جمله عوارضی است که بعد از درمان با لیزر روبی گزارش شده است.
نکات مهمی که قبل از شروع لیزردرمانی باید بدانید
لیزر موهای زائد نیز مانند هر درمان دیگری عوارضی جانبی مانند قرمزی و تحریک پوست، تیره یا روشن شدن رنگ پوست، تاول یا سوختگی را به دنبال دارد. برخی بیماران در موارد بسیار نادر با افزایش رویش موهای زائد بعد از درمان روبهرو میشوند، دلیل بروز این عارضه مشخص نیست.
وکس و استفاده از موچین یا بند از سه هفته قبل از لیزردرمانی ممنوع است، چون این روشها کل ساقۀ مو را از بین میبرد و اثر آن فقط به سطح مو محدود نمیشود. بیماران باید موهای زائد را شب قبل از درمان یا صبح روز درمان با تیغ اصلاح کنند تا لیزر به نحو موثرتری بتواند موها را هدف بگیرد.
برخی بیماران درد خفیفی را هنگام درمان احساس میکنند که شبیه به خوردن کش به پوست است. اگر بیمار به درد حساس باشد، میتوان برای تسکین درد از داروهای بیحس کننده، کیسه یخ و دیگر دستگاههای سرد کننده استفاده کرد.
سوالات متداول
آیا لیزر موهای زائد دردناک است؟
یکی از مزایای لیزردرمانی بدون درد بودن آن، به ویژه در مقایسه با روشی مانند وکس است. هر پالس لیزر کسری از ثانیه طول میکشد و فقط سوزش خفیفی را ایجاد میکند. درمان ناحیههای بسیار حساسی مانند لب بالا احساسی مانند خوردن کش به پوست را ایجاد میکند. البته از دستگاههای سرد کنندۀ پیشرفته برای خنک کردن پوست قبل از لیزردرمانی، در طول درمان و بعد از آن استفاده میشود تا درد و ناراحتی بیمار به حداقل برسد.
آیا لیزر موهای زائد را میتوان در دوران بارداری یا شیردهی انجام داد؟
نتیجۀ قطعی در خصوص ایمنی لیزر در دوران بارداری یا شیردهی به دست نیامده است. چنانچه نگرانی خاصی دربارۀ انجام لیزردرمانی دارید، حتماً با پزشک مشورت کنید.
لیزر کل بدن شامل چه ناحیههایی میشود؟
لیزر موهای زائد کل بدن تمام بدن به جز بالای سر را پوشش میدهد.
آیا میتوان لیزر موهای زائد را روی پوستی که تاتو دارد، انجام بدهم؟
خیر، متاسفانه پزشکان نمیتوانند از تکنولوژی لیزر بر روی پوستی که تاتو دارد، استفاده کنند.