کاشت مو زمانی انجام میشود که فولیکول های مو از قسمتی از بدن فرد به قسمت دیگری منتقل شوند. ناحیه پر موی سر که فولیکولهای مو از آن منتقل میشوند ناحیه اهدا کننده نام دارد. فولیکولهای مو از این منطقه برداشته شده و در ناحیهای قرار میگیرند که مویی در آن وجود ندارد و به عنوان ناحیه گیرنده شناخته میشود. بنابراین، میتوان گفت موهای جدید که رشد میکنند به هیچ وجه جدید نیستند، بلکه همان موهای قدیمی در یک مکان جدید هستند. لازم به ذکر است که موهای تازه پیوند زده شده واقعی و طبیعی هستند و درست مانند موهای طبیعی شما رشد میکنند. دوام این موهای تازه کاشته شده همیشگی است، زیرا این فولیکولهای مو معمولاً از مناطقی گرفته میشوند که از نظر ژنتیکی در برابر ریزش مو مقاوم هستند.
جراحی کاشت مو یک روش ساده و بدون درد است که به صورت سرپایی انجام میشود. این عمل قابل انجام در کمتر از یک روز است. اگرچه این روش خود به تنهایی زمانبر نیست، اما به دلیل نیاز جراحان به اطمینان از استفاده از بافت مناسب و قرار دادن موها در محل کاشت به صورت صحیح تا بیمار به طور طبیعی و با تطابق موهای جدید با ویژگیهای صورت خود، زمان بیشتری میبرد.
موهایی که کاشته میشوند، نازک نمیشوند و دچار ریزش نمیگردند. به همین دلیل، جراحی کاشت مو بسیار محبوب است.
متخصصین کلینیک زیبایی رازی از جدیدترین روش های کاشت مو با ماندگاری بالا برای رفع کم پشتی موهای زنان و مردان استفاده می کنند.
انواع روشهای کاشت مو
بیشتر افراد موی دائمی کافی برای کاشت مو دارند، حتی افرادی که با ریزش شدید مو روبرو هستند. این به دلیل این است که موها معمولاً در قسمتهای پشت و اطراف سر وجود دارند که ما آنها را مشاهده نمیکنیم و تأثیر زیادی بر ظاهر ما ندارند. در روش کاشت مو، فولیکولهای سالم مو از نواحی مانند قسمت پشت سر برداشته و به مناطقی که مو در آنجا کمتر و نازکتر است یا پوست سر کاملاً بیمو منتقل میشوند. ترمیم مو با استفاده از روشهای مختلفی انجام میشود از جمله روش FUE (استخراج واحد فولیکولی) یا روش FUT (پیوند واحد فولیکول) که در آنها نواری از پوست سر برداشته و فولیکولهای موی فرد از آن جدا میشوند. این روش با هدف مطابقت با الگوی طبیعی رشد موی بیمار انجام میشود تا موهای جدید در ناحیه هدف رشد کنند و به طور کاملاً طبیعی به نظر برسند.
کاشت مو برای همه موثر نیست
عمل کاشت مو برای همه مؤثر نیست. زنان و مردانی که ریزش موی پیشرفته دارند و فولیکول موی آنها ۲ تا ۷ سال است که در فاز استراحت باقی مانده است، از کاشت مو نتایج ضعیفتری خواهند گرفت. اگر موهای شما خیلی نازک باشد و سالهاست چنین است، نتایج بسیار ضعیف خواهد بود. بنابراین، درست است که عمل کاشت مو در برخی افراد انجام میشود، اما اصلاً درمان معجزه آسایی نیست. احتمالاً در صورت ادامه ریزش مو غیر از مناطقی که در آن پیوند انجام شده، در آینده به کاشت مو نیز نیاز پیدا خواهید کرد.
مدت ماندگاری کاشت مو چقدر است؟
بعد از انجام عمل کاشت مو، بیشتر افراد پس از ۶ تا ۹ ماه، ۶۰ درصد از رشد موهای جدید را تجربه میکنند. همچنین، برخی از داروها ممکن است برای تسریع در رشد موهای پس از عمل کاشت توصیه شوند. اما وقتی از ماندگاری کاشت مو صحبت میشود، مهم است که بیان کنیم که حدود نیمی از بیماران احتمالاً نیاز به کاشت موی مجدد را طی ۱۰ سال از عمل اولیه خواهند داشت. بنابراین، بیشتر بیمارانی که عمل کاشت مو انجام دادهاند، در طولانی مدت ممکن است موهای بیشتری را از دست بدهند. دلایل چندانی برای این موضوع وجود دارد که چرا کاشت مو برای برخی از بیماران ماندگاری ندارد.
- عواملی از قبیل عدم تطابق: برخی از بیماران ممکن است از مصرف داروهایی مانند ماینوکسیدیل یا فیناستراید خودداری کنند.
- نازک شدن مو: موهای غیرپیوندی اطراف منطقه کاشت ممکن است نازکتر شوند.
- سن: با پیشرفت سن، قطر ساقه مو کاهش مییابد. به عنوان مثال، یک فرد ۷۰ ساله ممکن است متوجه شود که موهایش دیگر به اندازه ۳۰ سالگی ضخیم نیست. بنابراین، حتی اگر همه موهای کاشت شده هنوز هم رشد کنند، اما نتیجه نهایی ممکن است به دلیل کاهش قطر هر تار مو نسبت به گذشته، مطلوب نباشد.
چرا مدت ماندگاری کاشت مو مادامالعمر است؟
فولیکولهایی که در طی عمل جراحی کاشت مو استفاده میشوند، دارای قابلیت بقاء در طول عمر بیمار هستند. این موها در برابر ریزش مقاومت ژنتیکی دارند و این به این معنی است که هرگز از بین نمیروند. دلیل این ویژگی این است که موهایی که در جریان عمل کاشت مو به سر شما پیوند میخورند، از منطقهای استخراج میشوند که در برابر تأثیرات DHT (دیهیدروتستوسترون)، عاملی که به ریزش مو مرتبط است، مقاومت دارد.
بنابراین، شما میتوانید اطمینان حاصل کنید که پس از رشد مجدد موها پس از جراحی کاشت مو، آنها تا آخر عمر با شما خواهند ماند.
نتیجه کاشت مو توسط جراحهای مختلف متفاوت است
امروزه روشهای کاشت مو و نتایج آن بهبود یافتهاند و جراحان درجه یک پیوند مو میتوانند به طور مداوم میزان موفقیت کاشت مو را به حدود ۹۵٪ برسانند. تقریباً همه موهای پیوند یافته به طور طبیعی رشد خواهند کرد. با این حال همانطور که گفته شد، نتیجه عمل بستگی به جراح دارد و از جراحی به جراح دیگر متفاوت است. لازم است بدانید که امروزه تعداد زیادی از جراحان پیوند موی زیر سطح استاندارد وجود دارند. بنابراین، قبل از انجام عمل کاشت مو باید به دقت درباره جراح مورد نظر خود تحقیق کنید.
چگونه دوام موهای کاشته شده را افزایش دهیم؟
وقتی که عمل کاشت مو انجام میدهید، مراحل اساسی کاشت مو بعد از عمل انجام میشود که برای تضمین بهبودی سریع و جلوگیری از آسیب رساندن به فولیکولهای جدید مو باید آن را پیگیری کنید. بیماران باید در شب اول بعد از عمل بسیار مراقب باشند. بیشتر بیماران میتوانند پس از دو تا سه روز به محل کار خود برگردند و بسیاری از کارهای روزمره خود را ادامه دهند، اما از خم شدن یا بلند کردن بیش از حد اجسام باید حداقل به مدت ۷ روز جلوگیری شود. همچنین، بیماران برای جلوگیری از خونریزی غیر طبیعی باید استفاده از هرگونه داروی رقیق کننده جریان خون مانند آسپرین، برخی داروها یا ویتامینها را به مدت چند روز محدود کنند.
عادیترین مرحلهای که بعد از انجام این عمل باید انجام شود این است که بیمار باید بانداژی را روی سر خود قرار دهد. بانداژ از مواردی که میتوانند باعث ایجاد آسیب در قسمت پشت سر شوند محافظت میکند.
تورم که معمولاً بدون درد است، ممکن است در اطراف چشم یا پیشانی ایجاد شود که البته در طی دو تا سه روز بعد از عمل از بین میرود. علاوه بر این بهتر است که موقع خواب سر و بدنتان را روی بالشت گذاشته و به کمک چند کوسن یا متکا سر خود را بالا نگه دارید. روز بعد از عمل، بیماران برای انجام معاینات باید مجددا به درمانگاه یا بیمارستان مراجعه کنند. بانداژ برداشته میشود و موها نیز باید شسته شود، زیرا محل پیوند آسیبپذیر است و باید بهداشت این ناحیه رعایت شود. همچنین به بیماران توضیح داده میشود که چگونه از موهای خود مراقبت کنند و آنها را شستشو دهند.
بیماران باید به دقت به دستورالعملهایی که پزشک به آنها میدهد توجه کنند زیرا ۴ روز بعد از عمل بسیار مهم است. اگر موها به درستی شسته شوند، پیوندها آسیب نمیبینند. علاوه بر این، شستشوی مناسب مو به منظور امکان پیشرفت مو در ناحیه پیوندی بسیار مهم است.
استعمال دخانیات مثل همیشه خوب نیست و ممکن است به بهبودی شما آسیب برساند و احتمال عفونت یا جای زخم را در دوران نقاهت بعد از کاشت مو افزایش دهد. همچنین باید از قرار گرفتن در معرض آفتاب جلوگیری شود. حداقل باید به مدت سه ماه از سر و ناحیه پیوند شده خود محافظت کنید.
محدودیتهای کاشت مو
ادامه یافتن ریزش موهای موجود
کاشت مو مانع از ادامه ریزش موهای موجود شما نمیشود. این بدان معناست که حتی اگر موهای تازه کاشته شده شما یک عمر دوام بیاورند، به معنای این نیست که موهای اطراف آن هرگز دچار ریزش نمیشوند. بنابراین، حفظ موهایتان حتی پس از پیوند مو نیز بسیار مهم است.
تراکم کاشت مو به ظرفیت ناحیه اهداکننده بستگی دارد
ظرفیت ناحیه اهداکننده موی شما تعیین کننده است که چه تعداد فولیکول مو قابل استفاده در جراحی کاشت مو میباشد. اگر ناحیه اهداکننده شما بزرگ باشد و دارای تراکم مو بالا باشد، این به این معنی است که میتوانید پیوند بیشتری برای استفاده در کاشت مو دریافت کنید. اما اگر ناحیه اهداکننده شما بزرگ و متراکم نباشد، ممکن است لازم باشد تا انتظارات خود را با میزان تراکم موهای موجود در ناحیه اهداکننده خود هماهنگ کنید. به عبارت دیگر، تعداد پیوندهای مویی که میتوانید دریافت کنید به ظرفیت ناحیه اهداکننده وابسته است و بسته به شرایط شخصی شما ممکن است محدودیتهایی وجود داشته باشد.
خطرات
دقیقاً مانند هر جراحی دیگری، پیوند مو نیز خطرات زیادی دارد از جمله خونریزی و عفونت. تقریبا در زمان شروع رشد موهای جدید، برخی از افراد دچار التهاب یا عفونت فولیکول مو، معروف به فولیکولیت میشوند. آنتیبیوتیکها و کمپرسها میتوانند به شما در حل این مشکل کمک کنند.
شوک ریزش مو
این امکان وجود دارد که پس از کاشت مو، دچار ریزش ناگهانی مو بشوید. برخی از موهای اصلی در ناحیهای که از آن فولیکولهای مو را برداشت کردهاید ممکن است به طور ناگهانی دچار ریزش شوند که معروف به شوک ریزش مو است. با این حال، جای نگرانی نیست زیرا این نوع ریزش مو دائمی نیست.
جای زخم
در بعضی موارد احتمال ایجاد جای زخم و غیر طبیعی به نظر رسیدن رشد موهای جدید وجود دارد.