بسیاری از مردان نسبت به از دست دادن موهای خود آگاهی دارند. با این حال، تقریباً دو سوم افراد تا ۳۵ سالگی دچار ریزش مو میشوند. برای کسانی که نمیخواهند طاسی کامل را تجریه کنند، گزینههای مختلفی برای بازیابی یا به حداقل رساندن ریزش مو وجود دارد. یکی از آنها کاشت مو است. روش کاشت مو روز به روز محبوبتر شده و مورد استقبال افراد مشهور و معروف قرار میگیرد. به خواندن مقاله ادامه دهید تا متوجه شوید که کاشت مو برای شما مناسب است یا خیر.
کاشت مو چیست؟
کاشت مو یک روش جراحی است که برای بهبود ریزش موها در پوست سر استفاده میشود. در این روش، جراح ابتدا فولیکولهای موی اهداکننده را از یک ناحیه از پوست سر، مانند پشت سر که از نظر ژنتیکی در برابر ریزش مقاوم است، جمعآوری میکند. سپس این فولیکولها را به نواحیی از پوست سر که دچار ریزش مو هستند، ناحیه “گیرنده”، منتقل میکند.
این روش به صورت یک عمل جراحی سرپایی انجام میشود و نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد. برای بیحسی موضعی، از بیحسی موضعی برای بیحس کردن پوست سر استفاده میشود. تعداد جلسات مورد نیاز برای کاشت مو بستگی به میزان ریزش مو و نیاز فرد دارد. به طور معمول، در هر جلسه میانگیناً ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ فولیکول مو پیوند داده میشود و این فرآیند ممکن است تا چند ساعت طول بکشد. حداکثر تعداد فولیکولهای مویی که در یک جلسه کاشت مو میتوان پیوند داد، حدود ۴۰۰۰ فولیکول است.
چه کسی کاندیدای مناسبی برای کاشت مو است؟
همه مردها کاندیدای ایدهآلی برای کاشت مو نیستند. اگر ریزش موی شما گسترده باشد و تعداد کمی موی اهداکننده در دسترس شما باشد، جراح شما قادر نخواهد بود نتایج مورد نظر شما را ارائه دهد. پزشک با استفاده از مقیاس نوروود، که میزان ریزش موی شما را ارزیابی میکند، تعیین میکند که آیا شما در این گروه قرار میگیرید یا خیر. در مورد کسانی که به دلیل بیماریهایی مانند آلوپسی یا مصرف برخی داروهای خاص موهای خود را از دست دادهاند نیز همین اتفاق میافتد. کسانی که موهای ریز دارند یا پوست سر سفتی دارند نیز ممکن است کاندیدای خوبی برای کاشت مو نباشند.
در مقابل ، افرادی که موهای درشت ، موهای بریده و یا پوست سر گشاد دارند ، احتمالاً نتایج مثبت خواهند دید. سرانجام ، هنگام بررسی پیوند مو باید سن خود را در نظر بگیرید. هرچه جوان تر باشید ، احتمال بیشتری وجود دارد که با ادامه روند ریزش مو به چندین عمل نیاز داشته باشید.
روشهای مختلف کاشت مو
کاشت مو به روش FUE
یكی از روشهای مورد استفاده در ایجاد ظاهری جذاب و رفع مشكلات مربوط به طاسی کاشت مو به روش FUE است كه در آن تعداد فولیكولهایی که کاشته میشود طبق دستورالعمل “سازمان بهداشت جهانی” به ۵۰۰۰ گرافت میرسد. در مواردی که بیمار به پیوند بیشتری نیاز داشته باشد، روش “مگا FUE” روش بهتری است که در آن تعداد گرافتها میتواند به ۷۰۰۰ پیوند نیز برسد. طبیعتاً این عمل به دو روز متوالی تقسیم میشود که در آن پزشک فولیکولهای مو را با دقت استخراج میکند، با استفاده از میکرو موتور یک گرافت مو را از دسته موها جدا میکند، به گونهای که هیچ گونه تأثیر منفی بر روی ناحیه اهداکننده گذاشته نشود و از ایجاد هرگونه طاسی که ممکن است در اثر استخراج نادرست گرافتها ایجاد شود در امان بماند. استخراج نادرست گرافتها خطایی است که در اکثر کلینیکها اتفاق میافتد، سپس پزشک کانالهایی را در پوست سر باز میکند و گرافتها را مجدد در آن کانالها میکارد.
کاشت مو به روش FUT
کاشت مو به روش FUT یکی از رایجترین روشهای کاشت مو است که ارزانتر از سایر روشها است. در این روش نیازی به کوتاه کردن مو جدا از ناحیه جراحی نیست. بیش از ۹۰٪ موهای برداشت شده سالم کاشته میشوند.
در این روش، پزشک متخصص برای برداشت از بانک مو، از یک فلپ با عرض ۱.۵ تا ۲ سانتیمتر و طول ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر استفاده میکند و پوست سر را از ابتدا بلند کرده و سپس بخیه میزند.
۲ یا ۳ … بعد از عمل ممکن است مقداری تورم و کبودی در اطراف چشم به دلیل تزریق بیحسی ایجاد شود.
در این موارد کیسه آب سرد بهترین روش برای تسریع روند کاهش تورم است.
فولیکولها در زیر میکروسکوپ از یکدیگر جدا میشوند و سپس شکافهای باریکی به طول ۱ میلیمتر روی سر ایجاد میشود و گرافتهای برداشت شده در این شکافها کاشته میشود. سرانجام، سر دچار زخمهایی خواهد شد و بعد از بررسی نهایی پزشک، بیمار ترخیص خواهد شد.
کاشت مو به روش SUT
روش کاشت مو با استفاده از تکنولوژی SUT، یک روش جدیدتر نسبت به روشهای FIT و FUT است. این روش کاملاً توسط دستگاههای اتوماتیک و پیشرفته انجام میشود و تمام مراحل کاشت از برداشت تا کاشت توسط متخصصان رویان سلامت انجام میشود.
در روش SUT، گرافتها با استفاده از لنزهای پانچ از ناحیه عمل جراحی، که معمولاً در پشت سر قرار دارد، برداشت میشوند. سپس گرافتها منجمد میشوند تا جلوگیری از آسیب به فولیکولها و بیهنجاری آنها ایجاد شود. یکی از مزایای این روش، حفظ خط رشد طبیعی و تراکم بالای موها است.
روش کاشت مو با استفاده از تکنولوژی SUT همچنین یک روش غیرتهاجمی است و هیچ خط زخمی در منطقه کاشت یا برداشت مشاهده نمیشود. این ویژگی باعث میشود که فرآیند کاشت مو برای بیماران بهبود یافته آسانتر و دارای بازده بالاتری باشد.
کاشت مو به روش DHI
این روش، بر اساس اصطلاح “Choi Pens Implanter”، به تکنیک بسیار دقیق آن معروف است. پوشش کامل و چگالی عالی را به شما میدهد و همچنین این توانایی را به پزشک میدهد تا بتواند مو را به طور کامل را کنترل کند. روش کنترل کردن مو در این روش با سایر روشها متفاوت است. پزشک لازم نیست مانند روشهای قبلی زخمهای کوچکی را برای کاشت مو ایجاد کند، بلکه فقط پیوندها را مستقیماً داخل پوست سر میکارد که عوارض جانبی آن را بدون هیچ زخمی به صفر درصد کاهش میدهد. این روش کاشت مو پیشرفتهترین روش است و به دلیل ویژگیهای خود کاربردهای مختلفی دارد. مهمترین ویژگی این روش که آن را به مجبوبترن تکنیکی برای بسیاری از افراد تبدیل کرده این است که دیگر نیازی به تراشیدن کل سر نیست. در صورت کاشت مو با حداکثر ۳۰۰۰ گرافت، در صورت نیاز به پیوند بیشتر، روش “Mega DHI” انتخاب میشود. روشی که در آن کاشت مو در دو روز متوالی انجام میشود. حداکثر تعداد گرافت در این روش ۵۰۰۰ پیوند است.
کاشت موی رباتیک
این فناوری یکی از جدیدترین، سریعترین و دقیقترین تکنیکهای کاشت مو میباشد که در آن از ربات برای شناسایی ناحیه طاسی و بررسی منطقه اهداکننده استفاده میشود. همچنین به انتخاب بهترین گرافت برای کاشت و سپس به کاشت آن پیوندها کمک میکند. زمان ثبت شده برای کاشت مو در این روش معادل نیمی از زمان صرف شده در تکنیکهای قبلی است. این تکنیک تصاویری را از نتایج کاشت قبل از عمل در اختیار ما قرار میدهد.
جراحی کاشت مو به روش FUT در مقایسه با روش FUE
در حال حاضر دو نوع روش برای کاشت مو وجود دارد که شامل پیوند واحد فولیکولی (FUT) و استخراج واحد فولیکولی (FUE) میشوند. هرچند تکنیکهای دیگری نیز وجود دارند، اما از آنها کمتر استفاده میشود و نتایج آنها ثابت نیست. روش FUT همچنین به عنوان “عمل جراحی نواری” شناخته میشود و شامل برداشت یک تکه کوچک از پوست است که جراح آن را به واحدهای کوچکتر تقسیم میکند. پزشک سپس واحدهای فولیکولی را در برشها در محل گیرنده قرار میدهد و پس از آن زخمها را میبندد. از سوی دیگر، کاشت مو به روش FUE شامل پیوند فولیکولهای مو به صورت مجزا و منفرد با استفاده از یک پانچ کوچک است. اگرچه روش FUE برای جراح سختتر است، اما برای بیمار کمتر تهاجمی و دردناک است. همچنین نیاز به دوره نقاهت کمتری دارد و خطری از نظر ایجاد زخم ندارد.
چه نتیجهای را میتوان انتظار داشت؟
نتایج کاشت مو میتواند بسیار متفاوت باشد. ۱۰ تا ۸۰ درصد موهای پیوند شده کاملاً رشد میکنند. دیدن نتایج حدود سه ماه طول میکشد و بیشتر افراد ۹ ماه پس از طی مراحل نهایی به ۶۰ درصد رشد مو میرسند. بهترین پیوندها دقیقاً شبیه موهای واقعی شما خواهند بود. یک روش ضعیف میتواند باعث ایجاد خط موی ناهموار، “کاهش مو در ناحیه اهدا کننده” که در آن موهای زیادی از ناحیه اهدا کننده گرفته شده است، یا نتیجه غیر طبیعی شود. برای اینکه بهترین عمل برای پیوند مو انجام شود تمام مراحل مراقبتهای توصیه شده توسط پزشک خود را دنبال کنید. این مراقبتها شامل استفاده از پانسمان بر روی فولیکولهای پیوند شده، اجتناب از شامپو زدن به مو به مدت حداقل ۲۴ ساعت بعد از عمل، و خوابیدن به صورتی که سر شما بالا باشد حداقل به مدت سه شب است. مورد آخر از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا جریان خون را در فولیکولهای مو تضمین میکند.
آیا کاشت مو عوارض جانبی دارد؟
بلافاصله پس از درمان، متوجه تورم و کبودی و همچنین نقاط قرمز در ناحیه اهداکننده فولیکول خواهید شد. همچنین ممکن است در محل پیوند حساسیت و احساس درد داشته باشید. اثر اصلی کاشت مو ” شوک ریزش ” است. اتفاقی که در آن تمام موهای اهدا کننده حدود سه هفته پس از عمل دچار ریزش ناگهانی میشوند. این موضوع کاملاً طبیعی است و به معنای عدم موفقیت پیوند نیست. تمام فولیکولهای مو در پوست سر شما کاشته شدهاند، نه فقط خود مو، بنابراین موهای جدید جایگزین موهای ریخته شما میشوند. شما فقط باید چند ماه ظاهر طاس خود را تحمل کنید. از آنجا که کاشت مو یک عمل جراحی است، خونریزی بیش از حد، عفونت یا واکنشهای آلرژیک ممکن است رخ دهد. اما این موارد غیر معمول است و باید سریعاً توسط پزشک معالجه شود. در نهایت میتوان به این عارضه جانبی کاشت مو اشاره کرد که پیوند مو ممکن است جای زخم بجا بگذارد.
مراقبت بعد از عمل پیوند مو: ۷ مرحله اصلی
تورم را با یخ به حداقل برسانید
میتوانید از یخ استفاده کنید تا تورم را به حداقل برسانید، اما یخ را مستقیماً روی محل پیوند قرار ندهید. در عوض آن را روی پیشانی خود بگذارید.
موهای خود را به آرامی تمیز کنید
۲۴ ساعت بعد از عمل کاشت مو، پیوندها را شسته و یا دستکاری نکنید. توصیه میشود موهای خود را به آرامی با شامپو یا محصولی که پزشک توصیه میکند بشویید. موهای خود را با دست بشویید. از دوش استفاده نکنید. چهار روز پس از عمل میتوانید از دوش با فشار کم استفاده کنید.
به صورت نیمه نشسته بخوابید
پزشکان برای نگه داشتن پیوندها و کاهش تورم توصیه میکنند که در حالت نیمه نشسته بخوابید. آنها توصیه میکنند تا زمانی که پوست سر به طور کامل بهبود یابد، چند بالش زیر سر خود بگذارید تا سر شما موقع خواب بالا باشد. توصیه میشود اگر گرافتها در تاج تحتانی شما کاشته شدهاند، چند روز به پهلو بخوابید و مطمئن شوید که همیشه سر شما بالاتر از بدنتان قرار دارد.
از گرما، سرما و تعریق بیش از حد خودداری کنید
گرما یا سرمای بیش از حد یا عرق کردن میتواند از بهبودی پوست سر شما جلوگیری کند. تا حد امکان از این موارد پرهیز کنید. بهتر است دوران نقاهت خود را در خانه سپری کنید. اگر مجبور هستید بیرون از خانه بروید، یک کلاه تقریبا گشاد بپوشید. اما به طور کلی توصیه میشود که دو روز بعد از عمل بیرون نروید.
از فعالیتهای شدید خودداری کنید
دویدن، بلند کردن اجسام سنگین، دوچرخهسواری و فعالیتهای شدید مانند ورزش میتواند باعث خونریزی، تعریق، تورم، و از بین رفتن پیوند شود. حدود یک ماه یا تا زمانی که تأیید پزشک خود را دریافت کنید از تمام این فعالیتها خودداری کنید.
از حرکت زیاد، خم شدن یا بلند کردن اجسام اجتناب کنید
پوست سر خود را دستکگاری نکنید و آن را نخراشید. این کارها ممکن است بقای گرافتها را به خطر بیندازد و باعث عفونت شود. پوسته پوسته شدن طبیعی است اما اگر زخمها بعد از دو هفته از بین نروند ممکن است به اندازه کافی شستشو انجام ندادهاید. خم نشوید و اجسام سنگین را بلند نکنید. فین کردن شدید نیز میتواند باعث خونریزی و تورم شود. اگر خونریزی رخ داد، با یک پارچه تمیز مرطوب به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه روی ناحیه فشار وارد کنید تا خونریزی متوقف شود.
استراحت کافی داشته باشید
برای افزایش سرعت بهبودی خود، مهم است که به اندازه کافی استراحت کنید. همچنین، برای بهبودی بهتر و سریعتر، باید به خود و پوست سرتان مراقبت کنید. هرچه شما بهتر مراقبت کنید، فرایند بهبودی سریعتر اتفاق خواهد افتاد.
پیروی از دستورالعملهای پزشک پس از عمل، نقش مهمی در بهبودی شما دارد. جراح شما شرایط شما را بهترین شکل ممکن میشناسد، بنابراین حتماً باید دستورالعملهای او را رعایت کنید و وظایف اساسی را انجام دهید. اعتماد به دستورالعملهای پزشکتان و رعایت آنها، به شما کمک میکند تا بهبودی خود را بهبود بخشید و بهترین نتیجه را بدست آورید.