تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند منجر به افزایش رشد موهای زائد دور شکم، سینهها، صورت و دیگر نقاط بدن شود. اگرچه روشهای مختلفی برای از بین بردن موقتی موهای زائد وجود دارد، برخی خانمها یک راهکار دائمی را به این روشهای موقتی ترجیح میدهند.لیزر موهای زائد روشی است که طی سالهای گذشته محبوبیت بالایی به دست آورده است، اما عدهای نیز به دلیل نگرانی از به خطر افتادن سلامتیشان و عوارض جانبی لیزر برای انجام این عمل زیبایی مرددند. یکی از مهمترین سوالات در ارتباط با ایمنی لیزر این است که آیا لیزر موهای زائد بدن در دوران بارداری خطرناک است؟
لیزر، یک روش موثر برای از بین بردن موهای زائد در نقاط مختلف بدن مانند صورت، پا، بازو، زیربغل و خط بیکینی است. با استفاده از لیزر، موهای زبر و تیره را میتوان به صورت دقیق هدف قرار داد، بدون آسیب رساندن به پوست اطراف. هر پالس لیزر فقط به مدت کوتاهی از ثانیه طول میکشد و میتواند تعداد زیادی مو را همزمان از بین ببرد. با استفاده از لیزر، میتوان در هر ثانیه ناحیهای به اندازه یک سکه را درمان کرد. به عنوان مثال، درمان ناحیههای کوچکی مانند بالای لب کمتر از یک دقیقه زمان میبرد، در حالی که برای رفع موهای زائد در ناحیههای بزرگ مانند پشت بدن یا پاها ممکن است بیش از یک ساعت طول بکشد. با انجام سه تا هفت جلسه درمان، بیشتر بیماران موفق به کاهش دائمی موهای زائد میشوند.
اما برای انجام لیزر موهای زائد در دوران بارداری و شیردهی حتما باید با پزشک مشورت شود. متخصصین کلینیک زیبایی رازی آماده پاسخگویی به تمام سوالات شما درباره لیزر موهای زائد هستند.
لیزر چگونه موهای زائد را از بین میبرد؟
لیزردرمانی از تشعشع غیریونسازی استفاده میکند که پرتوهای نور متمرکزی را به فولیکولهای موهای زائد میفرستد. این پرتوهای نور قدرتمند با تخریب فولیکولهای مو، موهای زائد را برای همیشه از بین میبرد. امواج نور بدون ایجاد جهش سلولی، در عمق چند میلیمتری پوست نفوذ میکند. هرچند تاثیر لیزر در از بین بردن موهای زائد اثبات شده است، اما هیچ گونه شواهد معتبری در خصوص عوارض جانبی لیزردرمانی برای زنان باردار و جنین در رحمشان وجود ندارد.
بررسی ایمنی لیزر موهای زائد در دوران بارداری
از آنجایی که پزشکان شواهد و مطالعات بالینی کافی در خصوص لیزر موهای زائد در دوران بارداری در دست ندارند، نمیتوانند از اثرات لیزردرمانی در دوران حاملگی مطمئن باشند. در مجموع به خانمهای باردار توصیه میشود که مداخلات درمانی و مصرف داروها را در دوران بارداری به حداقل برسانند تا شرایط بهینه برای حفظ سلامتی مادر و جنین فراهم شود. مطالعات متعددی در دست انجام است و نتیجۀ نهایی در خصوص ایمنی لیزردرمانی در دوران بارداری در آیندۀ نزدیک اعلام خواهد شد.
لیزر موهای زائد بیکینی در دوران بارداری
همانطور که گفته شد، لیزر موهای زائد در دوران بارداری به دلیل احتمال بروز عوارض جانبی برای جنین در حال رشد و مادر توصیه نمیشود. لیزر آسیبی حرارتی را به فولیکولهای مو وارد میکند و دستکم به لحاظ نظری همواره احتمال آسیب دیدن نوزاد و مادر، به ویژه در ناحیههای حساسی مانند بیکینی وجود دارد. بنابراین بهترین کار این است که لیزر موهای زائد ناحیه تناسلی و بیکینی در دوران بارداری انجام نشود.
نگرانیهای مرتبط با لیزر موهای زائد
- لیزر موهای زائد از تشعشع غیریونساز استفاده میکند. این تکنیک گرمای شدیدی را برای از بین موهای زائد از ریشه تولید میکند، اما باعث جهش سلولی نمیشود. پرتوهای نور لیزر فقط چند میلیمتر در پوست نفوذ میکند. بااین حال بافت اطراف موهای زائد میتواند تشعشع غیریونساز را جذب کند. پزشکان از اثر این اشعه بر جنین در رحم مطمئن نیستند.
- تغییرات هورمونی بدن در دوران حاملگی میتواند با تغییر دادن تولید ملانین، لیزردرمانی را دردناکتر و اثر آن را کمتر کند.
- نیروی نابود کنندۀ لیزر که به فولیکولها وارد میشود، میتواند باعث انقباض، به ویژه در نقاطی مانند پایین شکم و ران شود.
- چون برخی بانوان باردار هنگام لیزردرمانی دچار درد خفیف میشوند، متخصص از کرم بیحس کننده برایشان استفاده میکند. مصرف این کرم در دوران بارداری توصیه نمیشود، چون بدن هر مادهای را که روی پوست زده میشود، جذب میکند.
- پوست در دوران بارداری بسیار حساس میشود. لیزر موهای زائد ممکن است درد، قرمزی یا تحریک پوست را در پی داشته باشد و باعث مشکلات پوستی بیشتر شود.
- تعداد و طول جلسات لیزردرمانی به سیکل رشد موها بستگی دارد. اما تغییرات هورمونی در دوران حاملگی گاهی اوقات سیکل رشد موها را کوتاه میکند یا فولیکولهای موهای در فاز استراحت را تحریک میکند. بنابراین برخی خانمها با رویش مجدد و سریع موهای زائد در دوران بارداری مواجه میشوند.
- لیزر موهای زائد نقاط حساسی مانند سینه یا بیکینی در مراحل پایانی بارداری ناراحت کننده است. به علاوه پوست معمولاً در این دوران بسیار حساس میشود و ممکن است لیزردرمانی عوارضی مانند درد، قرمزی یا تحریک پوست را به دنبال داشته باشد.
- قبل از شروع درمان باید طول دورۀ درمان را، که معمولاً شش تا دوازده ماه است، در نظر بگیرید، چون ممکن است لازم باشد که درمان را تا هفتههای پایانی بارداری ادامه بدهید. پوست و بخشهای مختلف بدن در مراحل پایانی حاملگی حساستر میشود و این حساسیت بالا فرآیند رفع موهای زائد را به شدت آزاردهنده میکند. به علاوه ممکن است دراز کشیدن یا نشستن برای انجام درمان در مراحل پایانی بارداری دشوار باشد.
آیا در صورت باردار شدن باید لیزر موهای زائد را به تاخیر انداخت؟
در صورتی که یک خانم در حال بارداری است و نیاز به درمان لیزر برای رفع موهای زائد دارد، بهتر است از انجام این درمان در دوران بارداری خودداری کند و آن را به بعد از زایمان موکول کند. در این مدت، میتوان از روشهای دیگری مانند واکس، کرم و پودر موبر و اصلاح با تیغ برای رفع موهای زائد استفاده کرد.
اگر درمان لیزر در دوران بارداری آغاز شده است، پیشرفتی که در جلسات اولیه به دست آمده است حتی در صورت به تاخیر انداختن درمان از بین نخواهد رفت. با این حال، تصمیم نهایی درباره ادامه دادن لیزر درمانی یا به تاخیر انداختن آن در دوران بارداری، بستگی به تشخیص پزشک معالج دارد. بهتر است با پزشک خود در این مورد مشورت کنید. او میتواند درباره ایمنی روشهای دیگر مانند الکترولیز، واکس و اصلاح با تیغ نیز به شما راهنمایی کند.
در هر صورت، مشورت با پزشک معالج شما میتواند در انتخاب بهترین روش برای شما در این شرایط مفید باشد. همچنین، اگر شما در حال بارداری هستید، بهتر است از هرگونه روشی که ممکن است برای جنین خطرناک باشد، خودداری کنید و در هر صورت با پزشک خود مشورت کنید.
دیگر روشهای از بین بردن موهای زائد در دوران بارداری ایمن است؟
الکترولیز
استفاده از الکترولیز برای رفع موهای زائد یک روش بسیار دردناک است و هیچ مطالعهای ایمن بودن آن در دوران بارداری را اثبات نکرده است. الکترولیز گالوانیک از جریان برق ضعیفی برای تخریب فولیکولهای مو استفاده میکند. از آنجایی که مایع آمنیوتیک محافظت کننده از جنین، رسانای برق خوبی است، ممکن است این جریان بر روی آن اثر بگذارد. بنابراین اکثر پزشکان توصیه میکنند که انجام الکترولیز به بعد از زایمان موکول شود.
وکس
واکس در دوران بارداری به شرط رعایت کردن نکات احتیاطی اشکالی ندارد. چون پوست در دوران حاملگی حساس میشود، واکس ممکن است منجر به کبودی پوست شود. در هر حال واکس به نظر برخی خانمها آسانتر و موثرتر از دیگر روشهای رفع موهای زائد است.
کرم و پودر موبر
این فرآوردهها حاوی موادی مانند پودر سولفید باریم و اسید کلسیم تیوگلیکولیک است که مو را از بین میبرد. هیچ گونه شواهدی دال بر ایمنی یا خطرناک بودن استفاده از کرم و پودر موبر در دوران بارداری وجود ندارد. با این حال چون خانمهای باردار به بو حساس میشوند، بوی شدید مواد شیمیایی میتواند باعث بروز مشکلاتی در دوران بارداری شود. همچنین کرم موبر ممکن است پوست را تحریک کند.
اصلاح با تیغ
اصلاح با تیغ راحتترین و ارزانترین روش برای رفع موهای زائد در دوران بارداری است. این روش نیازی به لیزر، جریان برق یا مواد شیمیایی آسیب زننده ندارد، بااین حال هنگام استفاده از تیغ باید مراقب باشید. چون دسترسی به ناحیههای پایین بدن برایتان مشکل میشود، بهتر است از همسرتان بخواهید که به شما کمک کند.
بارداری فقط نه ماه طول میکشد و مطمئناً میتوانید عملهایی مانند الکترولیز، استفاده از کرم موبر و وکس را به بعد از زایمان موکول کنید و در این مدت از ایمنترین روشها استفاده کنید.
سوالات متداول
آیا IPL (نور شدید پالسی) در دوران بارداری ایمن است؟
IPL یکی از جدیدترین تکنولوژیهایی است که به رفع کامل موهای زائد کمک میکند. تاثیرگذاری IPL از لیزر کمتر است، چون انرژی آن توسط لامپ کوچکی تولید میشود که گسترهای از امواج نوری پراکندهتر و با قدرت کمتر را تولید میکند. IPL فقط برای پوستهای روشنتر به کار برده میشود.
شواهدی در خصوص ایمن بودن انجام IPL بر روی زنان باردار وجود ندارد. بنابراین بهتر است انجام IPL را به بعد از زایمان موکول کرد. تغییرات هورمونی دوران بارداری میتواند منجر به عارضهای غیرقابل پیشبینی، موسوم به تغییرات رنگدانهای پوست شود.
آیا لیزر موهای زائد را میتوان در دوران شیردهی انجام داد؟
توصیه میشود که در دوران شیردهی از استفاده از لیزر برای از بین بردن موهای زائد خودداری شود. اگرچه هنوز شواهد علمی مستقیمی درباره آسیب رساندن لیزر به نوزاد وجود ندارد، اما بهتر است مادران در این دوران از تشعشع لیزر خودداری کنند. همچنین پزشکان توصیه میکنند که درمانهای لیزری در این دوران انجام نشود، زیرا هورمونهای فراوانی هنوز در بدن مادر وجود دارند که ممکن است باعث بروز عوارض جانبی مختلف شوند.
علاوه بر این، استفاده از لیزر برای از بین بردن موهای زائد در دوران شیردهی ممکن است باعث تولید ملانین در بدن شود و باعث تغییر رنگ پوست به صورت روشنتر یا تیرهتر شود. همچنین، کرمهای بیحس کنندهای که بعد از لیزر درمانی بر روی پوست استفاده میشوند، ممکن است وارد جریان خون و سپس به شیر مادر شوند. بنابراین، بهتر است انجام لیزر درمانی برای از بین بردن موهای زائد را به بعد از دوران شیردهی موکول کرد.