سلولیت یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از زنان در طول زندگی خود با آن مواجه میشوند. این مشکل به دلیل تغییرات هورمونی و بالا رفتن سن، در بدن ایجاد میشود و باعث بروز تودههای چربی زیر پوست و ظاهری مانند توده میشود. این مشکل تنها به دلیل افزایش چربی بدن ایجاد نمیشود، بلکه حتی افرادی با تناسب اندام مناسب نیز ممکن است به این مشکل برخورد کنند. اگرچه سلولیت مشکلات جدی ایجاد نمیکند، اما میتواند به لحاظ زیبایی و اعتماد به نفس برای افراد ناراحتکننده باشد.
تقریباً ۹۰ درصد از زنان جامعه تحت تأثیر سلولیت قرار میگیرند و عوامل مختلفی نقش دارند. یکی از این عوامل، فاکتورهای فیزیولوژیکی است که در ایجاد این مشکل موثر هستند. با این حال، با استفاده از روشهای درمانی مختلف، میتوان به کاهش سلولیت پرداخت و نتایج مطلوب را به دست آورد.
سلولیت چیست؟
سلولیت به دلیل بروز چربی زیرپوستی درون رشتههای بافت همبند، باعث ایجاد ظاهری برجسته و تودهای در سطح پوست میشود. این مشکل بیشتر در نواحی لگن، به ویژه باسن، ساق پا، ناحیه شکم و ران دیده میشود و بیشتر زنان مبتلا به آن هستند. عوامل مختلفی در بروز سلولیت نقش دارند، از جمله رژیم غذایی نامناسب، افزایش وزن و عدم تناسب اندام، کاهش سطح متابولیسم بدن و فعالیت بدنی ناکافی که منجر به کاهش تولید کلاژن، کم آبی بدن و افزایش تجمع چربی درون بدن، نازک شدن پوست و روشن شدن رنگ پوست میشود. این فاکتورها میتوانند بر حجم چربی، قدرت بافت همبند و ضخامت پوست تأثیرگذار باشند.
راههای درمان سلولیت
متخصص پوست و متخصص زیبایی از روشهای مختلفی برای تشخیص و درمان سلولیت و بهبود ظاهر بیمار استفاده میکنند. روشهای موجود با توجه به اهداف و نیازهای خاص بیمار مورد استفاده قرار میگیرند. سلولیت یک مشکل چند بعدی است که با توجه به پیشرفتهایی به دست آمده در عرصه فناوری و روشهای درمانی میتوان به رفع مشکل بیمار کمک کرد و نتایج دلخواه را به وجود آورد.
کاهش وزن
همه بیمارانی که دچار چاقی و اضافه وزن هستند و با مشکل سلولیت دست و پنجه نرم میکنند باید به کمک روشهای موجود، اصلاح تغذیه و ورزش کردن به کاهش وزن بدن خود کمک کنند. با کاهش وزن بدن و چربی اضافی زیر سطح پوست از میزان فشاری که به بافت فیبروزی وارد میگردد کاسته خواهد شد و در نتیجه ظاهر سلولیت کمتر جلب توجه مینماید. برای کاهش وزن بدن و سلولیت بهتر است به متخصص تغذیه مراجعه کنید تا به کمک روشهای ورزشی به کاهش وزن شما کمک نماید. از رژیم غذایی اشتباه پرهیز کنید زیرا کشش و کوچک شدن مداوم رشتههای کلاژن درون پوست باعث شکست در فرآیند درمان خواهد شد. کاهش قدرت این رشتههای فیبروزی باعث میشود سلولیت بیشتر جلب توجه کند و به خوبی زیر سطح پوست قابل مشاهده باشد.
استفاده از کرم موضعی
با وجود انواع مختلف پمادهای موضعی در بازار که برای درمان سلولیت تبلیغ میشوند، باید بدانید که استفاده از این محصولات نتایج مطلوبی را به وجود نمیآورد. با این حال، تعداد محدودی از پمادهای موضعی میتوانند باعث بهبود سلولیت شوند، به خصوص ترکیباتی مانند رتینول که یک رتینوئید مشتق از ویتامین آ است. استفاده موضعی از رتینول حداقل به مدت شش ماه میتواند به بهبود سلولیت پوستی کمک کند، زیرا میتواند ضخامت، استحکام و قدرت پوست را افزایش دهد.
کافئین یکی دیگر از ترکیبات موثر برای درمان سلولیت است. تحقیقات نشان داده است که کافئین به همراه محصولات ضد پیری مانند کرم ضد آفتاب، میتواند به سفت کردن پوست و کاهش ادم بدن کمک کند. کافئین باعث چروکیده شدن سلولهای چربی پر از مایع میشود و در نتیجه به سفت شدن سطح پوست کمک میکند. همچنین، کافئین به عنوان یک آنتی اکسیدان شناخته شده است و میتواند رادیکالهای آزاد درون پوست را حذف کند.
کرم آمینوفیلین/تئوفیلین نیز عملکردی شبیه به کافئین دارد و میتواند به کاهش سلولیت کمک کند. تحقیقات نشان داده است که استفاده از این کرم میتواند به طور قابل توجهی میزان سلولیت را کاهش دهد.
در نهایت، برای به دست آوردن نتایج بهتر، باید در طول روز از این پمادها استفاده کرده و آنها را به طور منظم به پوست خود بمالید.
مزوتراپی
مزوتراپی یک روش کم تهاجمی است که به از بین بردن سلولیت و ظاهر آن به بهبود زیبایی پوست کمک خواهد کرد. در این روش پزشک از یک فرمول مخصوص استفاده میکند و ترکیبات متعددی را به درون پوست تزریق مینماید تا ساختار چربی را از بین ببرند. پس از تخریب سلولهای چربی، بدن شروع به جذب و از بین بردن آن خواهد کرد. مزوتراپی همچنین باعث تحریک فرآیند تولید کلاژن خواهد شد و معمولا شما به چند جلسه درمان نیاز دارید تا به نتیجه دلخواه خود دست پیدا کنید.
ماساژ بافت نرم
طی ۲۰ سال گذشته تحقیقات متعددی در ارتباط با مزایای ماساژ بافت نرم انجام شده است و محققان به این نتیجه رسیده اند که ماساژ بافت نرم باعث تخلیه مایع لنفاوی و به حرکت در آوردن بافت هم بند میشود که این امر میتواند نتایج مطلوبی را در ارتباط با بهبود ظاهر سلولیت ایجاد نماید. اگرچه هنوز مشخص نیست که ماساژ چگونه باعث اثر گذاری بر بدن میشود، آنچه که مشخص است این است که ماساژ درمانی باعث تخلیه مایع اضافی لنفاوی، توزیع بافت چربی و کاهش آن خواهد شد و در نتیجه ظاهر بهتری را به وجود میآورد. اگرچه این اطلاعات عالی به نظر میرسد تحقیقات نشان داده که معمولاً سلولیت پس از سه ماه دوباره بر میگردد. از سوی دیگر ماساژ عمیق بدهند با برخی خطرات از قبیل آسیب دیدگی، کبودی هماتوم و مشکلات دیگر همراه است. ماساژ درمانی در منزل با تاثیرات مثبتی بر بدن همراه است و همه بیماران میتوانند از آن بهره بگیرند.
درمان سلولیت با سابسیژن
سابسیژن یکی از روشهای موجود است که تاثیرات قابل توجهی برای بهبود ظاهر سلولیت دارد. در این روش، پزشک از سوزنهای خاص یا دستگاه لیپوساکشن برای تخلیه بافت چربی استفاده میکند. این روش برای کاهش سلولیت در نقاطی که دسترسی به آنها دشوار است، بسیار موثر است. استفاده از سابسیژن و وکیوم یک روش تخصصی برای انجام این کار است و نتایج قابل قبولی دارد.
در این روش، پزشک با استفاده از دستگاه و وسایل خاص، دو برش عمیق را ایجاد میکند تا به تخلیه بافت چربی بپردازد. بیمارانی که از این روش درمانی استفاده کردهاند، معمولاً نتایج قابل قبولی را به دست آوردهاند. علاوه بر این، این روش با عوارض جانبی کمی همراه است و نتایج حاصل از آن معمولاً حداقل تا سه سال باقی میماند.
تزریق دارو
در مواردی که بیمار از به وجود آمدن سلولیت در نقاط مختلف بدن خود ناراحت است و این مسئله از لحاظ زیبایی او را دچار چالش کرده است میتوان به کمک داروهای تزریقی به درمان سلولیت پرداخت. اگرچه میتوان از هر نوع فیلر قابل تزریق استفاده کرد معمولاً دو فیلری که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از فیلر کلسیم هیدروکسیل آپاتیت و پلی ال لاکتیک اسید. این دو محصول به عنوان حجم دهندههای بیولوژیکی در نظر گرفته میشود و به عبارت دیگر هنگامی که به درون بدن تزریق میشوند به تولید کلاژن جدید کمک میکنند در نتیجه ناحیه مورد نظر حجم پیدا میکند. از آنجایی که این محصولات بسیار رقیق هستند احتمال به وجود آمدن توده در محل تزریق را کاهش خواهد یافت. تحقیقات انجام شده نشان داده که معمولاً شما نیازی به تزریق حجم بالایی از این فیلرها ندارید. تزریق این فیلرها در کنار سابسیژن یا انتقال چربی میتواند نتایج مطلوبی را در درمان سلولیت ایجاد کند. در یک روش دیگر پزشک از آنزیم کلاژن استفاده میکند. سلولیت حاوی بافت ضخیم چربی است که مقادیر زیادی کلاژن دارد و زیر سطح پوست تجمع یافته است و تزریق فیلر میتواند به تخریب رشتههای کلاژن کمک کند و در نتیجه ظاهر ناحیه مورد نظر بهبود پیدا میکند.
دستگاههای مخصوص سفت کردن پوست
رادیوفرکانسی و التراسوند از جمله دستگاههایی هستند که برای ایجاد سفتی در پوست استفاده میشوند. رادیوفرکانسی یک دستگاه غیرتهاجمی است که با ارسال گرما به پوست، بافت چربی زیرپوست را به طور قابل توجهی گرم میکند. دستگاه میکرونیدلینگ نیز میتواند به طور قابل توجهی بهبود ظاهر سلولیت را تسهیل کند. این دستگاه قادر است به عمق ۳ تا ۵ میلیمتر زیر سطح پوست نفوذ کرده و بافت چربی را ذوب کند. درمان با استفاده از التراسوند تراپی، یک روش دیگر برای ایجاد سفتی در بافت صورت محسوب میشود. درمان سلولیت با استفاده از این روش معمولا شامل استفاده از کلسیم هیدروکسی آپاتیت است، که بهبود انعطافپذیری و ظاهر سلولیت را تسهیل میکند. این روش میتواند نتایج مطلوبی را به ارمغان بیاورد.
روشهای مخصوص پیکر تراشی
همه متخصصین که به درمان سلولیت میپردازند عقیده دارند که هر روشی که بتواند مقدار چربی زیر سطح پوست و درون بدن را تا حد قابل توجهی کاهش دهد به بهبود ظاهر سلولیت کمک خواهد کرد. در پزشکی مدرن معمولاً پزشکان از روشهای غیر جراحی برای کاهش چربی استفاده میکنند که کرایولیپولیز یکی از این روشها محسوب میگردد. در این روش پزشک آن قسمت از نقاط بدن که دچار سلولیت هستند را روی دستگاه قرار میدهد و به سرعت فرآیند سرد کردن چربی به منظور از بین بردن آنها را آغاز مینماید. شانس موفقیت این روش برای کاهش چربی بسیار بالا است اما نمیتواند به تنهایی به درمان سلولیت کمک کند به همین دلیل پزشک از روشهای درمانی دیگری از قبیل شاک ویو تراپی به منظور بهبود ظاهر سلولیت و کسب نتایج مطلوب استفاده خواهد کرد. شاک ویو تراپی با اصلاح شکل پوست بر فرایند تولید کلاژن نیز تاثیر میگذارد.
استفاده از لیزر لیپولیز که بر پایه گرما قرار دارد میتواند با کاهش حجم تودههای چربی به بهبود ظاهر سلولیت کمک نماید. در این روش انرژی گرمایی باعث سفت شدن پوست و کاهش سلولیت خواهد شد. این دستگاه لیزر مورد تایید سازمان غذا و دارو قرار دارد و از آن برای پیکر تراشی غیر تهاجمی بدن استفاده خواهد شد. این دستگاه بر سلولی تمرکز نمیکند بلکه بر مسیری که باعث بهبود سلولیت میشود تمرکز دارد و نتایج خوبی را به وجود میآورد.
استفاده از دستگاه لیزر لیپوساکشن ان دی یاگ که دارای قابلیت برش رشتههای فیبروزی و استفاده از طول موج مناسب برای ذوب کردن چربی است میتواند نتایج مطلوبی را به وجود بیاورد. در صورتی که این دستگاه لیزر توسط یک متخصص با تجربه مورد استفاده قرار بگیرد باعث کاهش قابل توجه سلولیت میشود. استفاده از انرژی گرمایی برای ذوب کردن چربی و جدا کردن رشتههای فیبروزی میتواند با نتایج مطلوبی در کاهش حجم چربی زیر پوست همراه باشد که در نهایت پوست سفت تر و لطیف تر خواهد شد. معمولا اکثر بیمارانی که تحت درمان با این روش قرار گرفته اند از نتایج به دست آمده رضایت بالایی دارند. البته این روش نیز مانند همه روشهای جراحی با برخی عوارض همراه است که برخی از عوارض حاصل از این روش عبارتند از ناهنجاری در ظاهر بدن، شل شدن پوست، تغییر رنگ پوست و در برخی موارد شدید و سوختگی پوست و ایجاد بافت اسکار. در صورتی که شما برای درمان به یک پزشک با تجربه مراجعه کنید ریسک بروز این عوارض جانبی به حداقل خواهد رسید.