دو سوم مردان به نحوی به طاسی با الگوی مردانه مبتلا میشوند که ۴۰٪ از آنها تا سن ۳۵ سالگی دچار ریزش مو شدیدی میشوند، اما کارهایی وجود دارد که با انجام آنها میتوانید ریزش مو را کنترل کنید. اگر دچار ریزش مو شدهاید و فکر میکنید این ریزش مو صرفا همان ریزش چرخه طبیعی مو نیست ، اولین کاری که باید انجام دهید پیدا کردن دلیل این مشکل است.
با رعایت سبک زندگی سالم، تغذیه صحیح و شستشوی درست موها میتوان تا حد زیادی از ریزش آنها پیشگیری کرد. اگر ریزش مو همچنان ادامه پیدا کرد با کمک روشهای درمانی از جمله لیزر درمانی و کاشت مو میتوان تا حد زیادی موهای از دست رفته را جبران کرد. در کلینیک زیبایی رازی روشهای مختلفی برای پرپشت کردن موها و درمان ریزش شدید موها برای بیماران ارائه میشود.
مراحل رشد مو
آیا تا به حال فکر کرده اید که چرا با وجود تلاشهای شما موهایتان به اندازه قبل رشد نمیکنند؟ این امر به این دلیل است که برخلاف تصور عامه ، موها یک چرخه زندگی ۳-۵ ساله دارند و پس از آن میافتند تا جا برای رشد موهای جدید باز شود.
مرحله ۱: آناژن
این مرحلهای است که موها از فولیکولها خارج میشوند و ساقه موها به طور مداوم ساخته شده و طول موها افزایش مییابد. این مرحله میتواند ۲-۶ سال به طول انجامد.
مرحله ۲: کاتاژن
در این مرحله موها آماده استراحت میشوند. این مرحله ممکن است حدود ۲ هفته ادامه داشته باشد.
مرحله ۳ : تلوژن
در آخرین مرحله از چرخه رشد مو، موها به مرحله استراحت میرسند. در این مرحله، رشد مو متوقف میشود و در نهایت موها از ریشه خود جدا شده و ریزش میکنند تا موهای جدید جای آنها را بگیرند. این مرحله معمولاً حدود ۵-۶ هفته طول میکشد.
تقریباً همواره ۱۰-۲۰٪ از موها در حالت استراحت هستند. ریزش مو زمانی رخ میدهد که موها بدون اینکه از چرخه ۳ مرحلهای عبور کنند، ریزش میکنند. ریزش مو ممکن است به صورت دائمی رخ دهد زمانی که فولیکول مو تولید مو را متوقف کرده و این موجب ناپدید شدن موها میشود. برای شناخت این نوع ریزش مو، ادامه مطلب را مطالعه کنید.
چه عواملی باعث ریزش مو می شود؟
علل ریزش مو در افراد مختلف متفاوت است. در حالی که در برخی موارد عوامل خارجی ممکن است باعث ریزش مو شوند، مواردی مانند برخی مشکلات و بیماریهای جدی ، تغذیه نامناسب و وراثت نیز از جمله علل اصلی طاسی در اکثر بیماران هستند. برخی از مهمترین عواملی که ممکن است باعث ریزش مو در آقایان شود عبارتند از:
عوامل ارثی
طاسی اغلب از طریق ژنها از والدین به فرزندان منتقل میشود. اگر والدین شما مشکل ریزش مو داشته باشند ، به احتمال زیاد این مشکل برای شما نیز ایجاد خواهد شد.
استرس جسمی و روانی
بیماری مداوم ، کاهش شدید و بیش از اندازه وزن بدن و کار شدید بدنی میتواند باعث کم آب شدن و خستگی شدید بدن شوند. این مساله باعث میشود که فولیکولهای مو دچار سوء تغذیه و ضعیف شده و نتیجتا باعث ریزش سریع مو میشود.
عفونت پوست سر
عفونتهای قارچی ، باکتریایی و ویروسی مانند درماتیت سبورهای و پسوریازیس در پوست سر میتوانند ریشه موها را تضعیف کرده و به فولیکولهای مو آسیب بزنند و به این طریق باعث نازک شدن ، خرد شدن و ریزش مو شوند.
طاسی منطقهای یا آلوپسیا آره اتا
این یک اختلال خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن مو را با یک جسم مزاحم خارجی اشتباه میگیرد و به فولیکولهای مو حمله کرده و به این شکل باعث ریزش مو میشود. هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد و ۱۰٪ افرادی که به آن مبتلا میشوند دچار ریزش دائمی مو خواهند شد.
راههای پیشگیری از ریزش مو در مردان
استفاده از شانه مناسب
برای افرادی که با مشکل ریزش مو مواجه هستند، شانه کردن موها ممکن است یک وظیفه دشوار باشد. اما با استفاده از شانهای مناسب، میتوان این فرآیند را آسانتر کرد. برای باز کردن گرههای موهای خود، از یک شانه چوبی با دندانههای پهن استفاده کنید و سپس از برس معمولی خود برای شانه کردن استفاده کنید. این روش میتواند احتمال خرد شدن و ریزش موها را کاهش دهد. همچنین باید به یاد داشت که هرگز موها را زمانی که مرطوب هستند نشانه نزنید. موها وقتی مرطوب هستند، در وضعیت آسیب پذیری بیشتری قرار دارند و احتمال خرد شدن آنها افزایش مییابد. همچنین، تمیز کردن شانه و برس خود را هر هفته یکبار انجام دهید، میتوانید این کار را زمانی که موهایتان را شامپو میکنید یا در حمام هستید انجام دهید. این اقدام ضروری برای کنترل ریزش مو است.
استفاده درست از حوله برای خشک کردن موها
اگرچه مالش موها با حوله سریعترین راه برای خشک کردن آنها به نظر میرسد ، اما این بدترین کاری است که میتوانید با موهای خود بکنید. خشک کردن خشن موها با حوله به شدت باعث ریزش مو ، خرد شدن و ژولیدگی و گره خوردن موها میشود. درعوض برای گرفتن رطوبت اضافی موها، حوله را به آرامی روی موها فشار داده و بعد اجازه دهید موها به طور طبیعی خشک شوند.
هفتهای سه بار موهای خود را بشویید
موهای خود را حداقل هر سه روز یکبار با یک پاک کننده مو یا شامپوی ملایم بشویید تا تمام گرد و غبار ، خاک ، روغن و باکتریهای جمع شده از بین بروند. موهای خود را همیشه تمیز نگه دارید تا از ریزش مو در اثر مسدود شدن فولیکولها جلوگیری شود. البته نباید بیش از سه بار در هفته نیز موهای خود را بشویید. شستشوی بیش از حد چربی و روغنهای طبیعی روی پوست سر و موها که برای رشد سالم موها ضروری هستند را از بین میبرد.
رنگ و مدل موهای مناسب
موهای خود را تحت عملیات مکرر شیمیایی، خشک کردن بیش از حد با سشوار، اتو و رنگ و دکلره کردن قرار ندهید ، زیرا این کارها میتوانند به ریزش مو منجر شوند. اگر موهای خود را رنگ کردهاید و دچار ریزش مو شدهاید ، بهتر است قبل از این که مواد شیمیایی دیگری روی موهای خود به کار ببرید ، یک استراحت کوتاه به موهای خود بدهید. از این که هر روز موهای خود را با مدلهای محکمی مانند دم اسبی ببندید خودداری کنید. استفاده از کشهای لاستیکی برای محکم کشیدن و بستن موها میتواند باعث ریزش آنها شود.
یوگا و ورزش
شاید باور نکنید که استرس چقدر میتواند در ریزش مو تاثیر داشته باشد و از ان سو هیچ چیز به اندازه فعالیت بدنی باعث کاهش استرس نمیشود. انجام ورزشهایی مانند یوگا به طور منظم میتواند در کاهش استرس و کمک به مهار ریزش مو بسیار موثر باشد. در حقیقت ، در یوگا تمرینهای خاصی وجود دارد که به شکل ویژه کاهش ریزش موها را هدف قرار میدهند.
محصولاتی که برای موهای خود استفاده میکنید را تغییر دهید
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد بسیاری از ژلهای مو و سایر محصولاتی که برای شکل دادن به موها طراحی شدهاند، ممکن است در ریزش مو نقش داشته باشند. دلیل این امر، حضور مواد شیمیایی در این محصولات است که روی پوست سر باقی میمانند و در فولیکولهای مو گیر میکنند، به همین دلیل موانعی برای رسیدن موها به سطح پوست سر ایجاد میکنند.
برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است از استفاده بیش از حد از ژلهای مو خودداری کنید. به جای آن، میتوانید از محصولات طبیعی استفاده کنید که حاوی مواد شیمیایی کمتری هستند. اینگونه، میتوانید از مزایای شکل دهی به موها با استفاده از محصولاتی که بر اساس مواد طبیعی تهیه شدهاند، بهرهبرداری کنید و در عین حال کاهش خطر ریزش مو را تجربه کنید.
از دوش گرفتن با آب داغ خودداری کنید
دوش گرفتن با آبی که بیش از حد گرم باشد با پاک کردن زیاد چربیها و روغنهای ضروری از پوست سر و موها که به محافظت از آنها کمک میکنند، به آنها آسیب رسانده و باعث خشکی و التهاب آنها میشود. هیچ مدرک مستقیمی مبنی بر اینکه دوش گرفتن با اب بسیار گرم منجر به ریزش مو میشود وجود ندارد ، اما برخی معتقدند که التهاب پوست سر میتواند منجر به کوچک شدن فولیکولهای مو و نازک و کم پشت شدن موها شود.
محصولات درست و مناسب را برای موهای خود انتخاب کنید
سعی کنید از شامپوهایی که فاقد سولفات ، سیلیکون و پارابن هستند استفاده کنید تا از تجمع مواد شیمیایی خشن روی پوست سر و موهای خود که باعث آسیب به آنها شده و موجب میشوند موهای شما شکننده و مستعد خرد شدن باشند جلوگیری کنید. کنترل صدمات شیمیایی بدون شک یک روش مطمئن برای جلوگیری از ریزش مو است.
دیهیدروتستوسترون (DHT ) عامل اصلی ریزش مو است و برخی از شامپوها میتوانند با مقابله با آن به کاهش ریزش مو کمک کنند. به دنبال محصولاتی باشید که حاوی کتوکونازول ۱-۲٪ باشد. کتوکونازول دارویی است که دقیقاً مانند فیناستراید از تبدیل تستوسترون به دیهیدروتستوسترون جلوگیری میکند. با این تفاوت که چون استفاده از کتوکونازول در شامپو به پوست سر محدود میشود ، خطر عوارض جانبی جنسی منفی وجود نخواهد داشت.
ماساژ پوست سر را امتحان کنید
برخی مطالعات نشان دادهاند که ماساژ پوست سر با افزایش گردش خون در پوست سر و فولیکولهای مو و همچنین افزایش فعالیت ژنهای شناخته شده برای تقویت رشد مو ، میتواند تراکم مو را افزایش دهد. مزیت دیگر ماساژ پوست سر این است که ماساژ به کاهش سطح استرس ، که یکی دیگر از عوامل مرتبط با ریزش مو است کمک میکند.
رژیم غذایی
غذاهایی که میخوریم به همان اندازه در سلامتی مو اهمیت دارند که محصولاتی که مستقیما روی موها استفاده میکنیم. حفظ یک رژیم غذایی سالم و متعادل به محض مواجه با ریزش مو اهمیت زیادی پیدا میکند. برای این منظور لازم است غذاهایی مصرف کنیم که سرشار از روی ، آهن ، ویتامینهای آ، ب کمپلکس ، ویتامین سی ، ویتامین ای ، اسیدهای چرب امگا ۳ و پروتئین باشند. این غذاها به تنهایی میتوانند تا حدود زیادی ریزش مو را کاهش دهند ، چرا که ریزش مو مستقیماً با کمبود ویتامینها و مواد معدنی ارتباط دارد. یک رژیم غذایی سالم به مرطوب نگه داشتن و تغذیه موهای نیز کمک میکند و بدین شکل باعث کاهش ریزش مو ، موخوره و خرد شدن موها میشود.
این موارد را بیشتر در رژیم غذایی خود مصرف کنید : هویج ، جو دوسر ، غلات سبوسدار ، برنج قهوهای ، سبزیجات برگ سبز ، مرکبات ، عدس ، سیب زمینی شیرین ، تخم کدو تنبل ، صدف ، آجیل و مغزیجاتی مانند گردو و بادام ، روغن تخم کتان یا دانههای کتان ، غذاهای دریایی مانند ماهی قزل آلا و ماهی تن که سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند، تخم مرغ ، انواع لوبیا و حبوبات ، ماست و پنیر کم چرب.
- آنچه می خورید میتواند تأثیر زیادی بر سلامتی موهای ما داشته باشد. با بیشتر مصرف کردن میوه و سبزیجات و از همه مهمتر آب ، موهایی سالمتر خواهید داشت.
- از مصرف غذاهای چرب و نوشیدنیهای گازدار اجتناب کرده و مصرف کربوهیدرات کاهش دهید.
- برای افزایش رشد مو به یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین نیاز است . رژیمهای غذایی غنی از ویتامین E و امگا ۳ و همچنین اسیدهای چرب امگا ۶ میتوانند ریزش موی شدید را متوقف کنند. اینها مواردی هستند که خوب قبل از گاز زدن همبرگر بعدی خود به خاطر بیاورید.
فراموش نکنید که در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید تا تمام سموم مضر از بدنتان دفع شوند.
روشهای درمانی
استفاده از دارو
برای جلوگیری از ریزش موی بیشتر، دو داروی مورد تأیید وجود دارند: فیناستراید و ماینوکسیدیل. اثربخشی داروی فیناستراید بر اساس مهار هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT) است که باعث کوچک شدن و سرانجام از بین رفتن فولیکولهای مو میشود. از سوی دیگر، ماینوکسیدیل باعث افزایش جریان خون و جذب مواد مغذی در فولیکولها میشود. هر دو دارو ممکن است باعث رشد مجدد موها شوند، اگرچه هر دو دارو نیز دارای عوارض جانبی هستند. مصرف فیناستراید ممکن است تقریباً از هر ۳۱ مرد در یک مرد منجر به اختلال نعوظ و کاهش میل جنسی شود، در حالی که ماینوکسیدیل ممکن است منجر به سوزش پوست و واکنشهای آلرژیک شود.
لیزر درمانی
استفاده از لیزر کم توان (LLLT) به عنوان یک روش درمانی مؤثر برای رشد مو به شدت در حال افزایش است و محبوبیت آن در حال افزایش است. با استفاده از لیزر درمانی، انرژی بیشتری به سلولهای آسیب دیده پوست سر ارسال میشود که به بازیابی عملکرد طبیعی آنها کمک میکند و تأثیر قابل توجهی در کنترل ریزش و نازک شدن موها دارد. این روش با تحریک رشد مو کمک میکند و ریزش مو را کاهش میدهد.
کاشت مو انجام دهید
اگر ریزش مویتان زیاد است ، کاشت مو ممکن است بهترین گزینه برای شما باشد. هر یک از ما قبل از شروع ریزش مو ، حدود ۱۰۰۰۰۰ تار مو داریم. حداقل به ۲۵۰۰۰ تار مو نیاز است تا ظاهر موها نسبتاً کامل به نظر برسد. عمل کاشت مو شامل برداشت فولیکولهای مو از مناطق “اهدا کننده” مقاوم به هورمون دی هیدروتستوسترون در قسمت پشت و طرفین سر و کاشت آنها در نواحی از پوست سر که موهای خود را از دست دادهاند است. روشهای مختلفی برای کاشت مو وجود دارد ، اما در برخی از روشهای جدیدتر از سلولهای بنیادی مو برای تحریک رشد مجدد مو در ناحیه اهدا کننده استفاده میکنند تا در صورت لزوم امکان تکرار کاشت فراهم شود.