روشن شدن یا سفید شدن پوست یک روش آرایشی است که هدف آن روشن شدن نواحی تیره پوست و یا دستیابی به یک تن خوش رنگتر پوست است. از این روش معمولاً برای بهبود لکههایی از قبیل لکههای مادرزادی و لکههای تیره (ملاسما) استفاده میشود.
روشهای روشن کننده پوست با کاهش غلظت یا کاهش تولید ملانین در پوست کار میکنند. ملانین رنگدانهای است که رنگ پوست شما را ایجاد میکند و از پوست در برابر آفتاب محافظت مینماید.
روشهای اصلی مورد استفاده برای روشن کردن پوست شامل کرمهای روشن کننده پوست، میکرودرم ابریژن و لیزر درمانی است. انتخاب روش مناسب برای روشن کردن پوست یک تصمیم مهم است. این کار میتواند گران و وقت گیر باشد و نتایج آن تضمین نمیشود. اگر به فکر روشن کردن پوست خود هستید، درمورد دلایل خود فکر کنید، کاملاً از تصمیم خود مطمئن باشید و برای انجام آن عجله نکنید.
راههای رفع تیرگی بدن
بهتر است که ابتدا در مورد برنامههای خود با پزشک صحبت کنید. پزشکان میتوانند در مورد دلایل شما برای روشن کردن پوستتان صحبت کنند، و حتی ممکن است یک دلیل پزشکی وجود داشته باشد که این روش برای شما مناسب نباشد.
روشهای روشن کننده پوست میتوانند مشکلات و عوارض جانبی جدی ایجاد کنند. افرادی که رنگ پوست تیره دارند بیشتر در معرض خطر هستند.
کرمهای روشن کننده پوست
کرمهای روشن کننده پوست تجویزی
کرمهای روشن کننده قدرتمند پوست را میتوانید با تجویز پزشک تهیه کنید. این داروها معمولاً حاوی یک یا هر دو داروی زیر است:
- هیدروکینون
- کورتیکواستروئیدها (داروی استروئیدی) مانند هیدروکورتیزون
کرمهای روشن کننده که میتوانید بدون نسخه خریداری کنید
در بازار آنلاین و فروشگاهها و داروخانهها، بسیاری از محصولات روشن کننده پوست بدون نیاز به نسخه قابل دسترسی هستند.
قبل از خرید هر محصول، حتماً ترکیبات آن را بررسی کنید. اگر هیدروکینون، کورتیکواستروئیدها یا جیوه در ترکیبات آن وجود دارد یا اگر اطلاعات تشکیل دهنده محصول موجود نیست، از استفاده از آن خودداری کنید.
محصولاتی که حاوی هیدروکینون، کورتیکواستروئیدها یا جیوه هستند و بدون تجویز پزشکی استفاده میشوند، در انگلستان غیرقانونی هستند، زیرا در صورت استفاده نادرست، ممکن است عوارض جانبی جدی به دنبال داشته باشند.
بسیاری از کرمهای روشن کننده پوست از مواد طبیعی تشکیل شدهاند. این مواد قانونی هستند و احتمالاً خطرناک نیستند، اما تضمینی برای کارآیی آنها وجود ندارد.
نحوه استفاده از کرمهای روشن کننده پوست
پزشک به شما توصیه میکند که چگونه از کرم روشن کننده پوست استفاده کنید.
معمولاً موارد زیر به شما توصیه میشود:
- از حداقل مقدار، یک یا دو بار در روز، فقط در قسمت تیره پوست استفاده کنید
- از قرار گرفتن کرم روی پوست اطراف چشم، دهان و بینی خودداری کنید
- کرم را با یک گوش پاککن بمالید، یا دستها را قبل و بعد از استفاده کاملاً بشویید
- حداقل چند ساعت پس از استفاده از کرم از تماس ناحیه تحت درمان با پوست شخص دیگر خودداری کنید
- از کرم ضد آفتاب برای محافظت از پوست خود در برابر اثرات تشدید کننده نور خورشید استفاده کنید
اکثر افراد باید حدود ۳ یا ۴ ماه به درمان ادامه دهند. پزشک ممکن است توصیه کند که پس از این مدت درمان را متوقف کنید یا فقط گاهی اوقات از آن استفاده کنید.
عوارض جانبی احتمالی
عوارض جانبی کرمهای روشن کننده پوست میتواند شامل موارد زیر باشد:
- قرمزی و تورم (سوزش و التهاب پوست)
- احساس سوزش یا گزیدگی
- خارش و پوسته پوسته شدن پوست
چه خطراتی ممکن است وجود داشته باشد؟
خطرات احتمالی کرمهای روشن کننده پوست حاوی هیدروکینون، کورتیکواستروئیدها یا جیوه شامل موارد زیر است:
- تیره یا بیش از حد روشن شدن پوست
- نازک شدن پوست
- ایجاد رگهای خونی قابل مشاهده در پوست
- جای زخم
- آسیب کلیه، کبد یا عصب
- ناهنجاری در یک نوزاد تازه متولد شده (در صورت استفاده در دوران بارداری)
اگر کرم روشن کننده پوست توسط پزشک تجویز شده است، پزشک باید در مورد خطرات احتمالی و میزان شایع بودن آنها برای شما توضیح دهد.
اگر دچار مشکل شدید چه کاری باید انجام دهید؟
اگر پوست شما در اثر استفاده از کرم روشن کننده پوست دچار عوارض جانبی شد، برای مشاوره با پزشک تماس بگیرید. اگر علائم شدیدی دارید که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد مانند بثورات ناخوشایند، تورم یا افزایش درد، به اورژانس مراجعه کنید.
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن یک روش مؤثر برای روشنکردن پوست است که نتایج آن پس از چند جلسه درمان قابل مشاهده است. این روش، یکی از روشهای کم تهاجمی برای روشنکردن پوست است که امروزه در بازار موجود است. برخلاف سایر روشهای روشنکننده پوست که ممکن است باعث آسیب بیشتر شوند، میکرودرم بسیار ایمن و آسان است و حتی میتواند در خانه انجام شود. این روش همچنین برای پوستهای حساس تیره نیز کاملاً بیخطر است.
در این روش، با استفاده از سایش ملایم، لایه بالایی پوست با استفاده از یک پروب از جنس کریستال یا الماس و کریستالهای اکسید میکروآلومینیوم، از بین میرود. این کار باعث پاک شدن خطوط ریز، لکههای پوستی، لکههای تیره و سایر تغییرات رنگی پوست میشود. اما باید به یاد داشت که این روش نیاز به چند جلسه درمان دارد تا حداکثر نتیجه و دیدن پوست صاف، سالم و درخشان مورد نظر را بهدست آورید. اگرچه پس از یک جلسه درمان نتایج قابل مشاهده است، اما انتظار نمیرود که تمام مشکلات رنگدانه پوستی در یک جلسه برطرف شود.
آیا روشن کردن پوست با استفاده از میکرودرم ابریژن برای من مناسب است؟
میکرودرم ابریژن یک روش درمانی است که به شما کمک میکند پوستتان را تسکین دهید، لکههای تیره را کاهش دهید و جای زخمها را کمتر کنید. با این حال، این روش درمانی قادر به روشن کردن پوست شما به طور چشمگیری نیست. اگر به دنبال یک روش درمانی با نتایج چشمگیرتر هستید، میتوانید از لایهبرداریهای شیمیایی یا کرمهای روشن کننده قویتر استفاده کنید تا پوست شما روشن شود. در صورت وجود زخمهای سنگین ناشی از آکنه، میکرودرم ابریژن ممکن است مؤثر نباشد و برای خانمهای باردار یا شیرده نیز توصیه نمیشود. بنابراین، پیش از شروع هر درمان، بهتر است با پزشک متخصص پوست خود صحبت کنید تا ببینید آیا میکرودرم ابریژن برای روشن شدن پوست شما مناسب است یا خیر. همچنین، نوشتن یادداشتها و گرفتن عکسها در طول دوره درمان میتواند به شما کمک کند تا بفهمید که این روش درمانی چقدر موثر در کاهش لکههای تیره روی صورت شما است.
روشن شدن پوست با لیزر
لیزر نیز راه دیگری برای روشن شدن پوست و از بین رفتن لکههای تیره پوستی است. روشن شدن پوست با استفاده از لیزر با از بین بردن لایه بیرونی پوست یا آسیب رساندن به سلولهای تولیدکننده ملانین انجام میشود.
روشن شدن پوست با لیزر ممکن است برای بعضی افراد مفید باشد، در حالی که برای برخی دیگر ممکن است هیچ تاثیری نداشته باشد یا فقط اثر موقتی روی پوست داشته باشد.
لیزر درمانی برای روشن شدن پوست چگونه انجام میشود؟
قبل از شروع هر گونه درمان، ممکن است یک آزمایش روی یک قسمت کوچک از پوست انجام شود تا مشخص شود که پوست چگونه واکنش نشان میدهد. اگر مشکلی وجود نداشته باشد، معمولاً چند هفته بعد از آزمایش، جلسه اول درمان برای شما برگزار میشود.
ممکن است در طول درمان احساس سوزش یا لرزش داشته باشید، بنابراین قبل از شروع هر درمان، معمولاً از یک کرم بیحسی موضعی برای بیحس کردن پوست استفاده میشود.
در طول جلسات درمان:
- برای حفاظت از چشمان در برابر لیزر، به شما عینک مخصوصی داده میشود که بتوانید آنها را بپوشانید.
- یک پروب لیزر دستی کوچک بر روی پوست نگه داشته میشود. این دستگاه ممکن است حسی مانند کشیده شدن یک باند لاستیکی بر روی پوست به شما بدهد.
- ممکن است هوای سرد بر روی پوست دمیده شود تا در حین درمان خنک شود.
هر جلسه معمولاً حدود ۳۰ دقیقه تا یک ساعت طول میکشد. وقتی درمان شما تمام شد، میتوانید به خانه بروید.
ریکاوری
بهبودی پوست شما بعد از لیزر میتواند ۱ تا ۲ هفته طول بکشد. ممکن است لازم باشد چند روز از محل کار خود مرخصی بگیرید تا ظاهر پوست شما بهتر شود.
معمولاً چند روز بعد از درمان پوست سرخ و متورم است و ممکن است به مدت ۱ تا ۲ هفته کبود یا پوسته پوسته شود.
طی چند هفته دیگر پوست شما باید شروع به بهبودی کند و رنگ آن روشنتر شود. دقت کنید که پوست شما بعد از لیزر درمانی تا ۶ ماه در برابر آفتاب حساس خواهد بود.
برای کمک به بهبودی باید:
- محل درمان شده را به آرامی با صابون بدون عطر بشویید و با دقت آن را خشک کنید
- به طور مرتب ژل آلوئه ورا یا ژل پترولیوم (مانند وازلین) را برای خنک شدن و آرام کردن منطقه درمان شده استفاده کنید
- زخم یا پوستههای که ایجاد میشود را نکنید
- در صورت بروز هرگونه ناراحتی، مسکنهای ضد درد مانند پاراستامول مصرف کنید و یک بسته یخ را در حوله بپیچید و بر روی پوست خود نگه دارید تا تورم کاهش یابد
- حداقل ۶ ماه کرم ضد آفتاب را در منطقه تحت درمان قرار دهید تا از اثرات تشدید کننده خورشید بر پوست خود محافظت کنید
اثرات جانبی
پس از لیزر درمانی برای روشن شدن پوست، اثرات جانبی زیر رایج است:
- قرمزی و تورم
- کبودی
- پوسته پوسته شدن
- تاول زدگی
این اثرات معمولاً بعد از ۱ تا ۲ هفته از بین میروند. عوارض جدی درمان با لیزر معمولاً نادر است اما میتواند شامل موارد زیر باشد:
- جای زخم
- عفونت پوست
- تیرهتر یا بیش از حد روشن شدن پوست
پزشکان به شما توضیح میدهند که چقدر احتمال این عوارض وجود دارد و در صورت بروز آنها چه کارهایی میتوان انجام داد.
اگر بعد از لیزر دچار مشکل شدید چه کاری باید انجام دهید؟
ممکن است درمانهای زیبایی به طور غلط انجام شوند و نتایج ممکن است با انتظارات شما مطابقت نداشته باشد.
اگر شما لیزر پوست را انجام دادهاید و از نتایج آن راضی نیستید یا فکر میکنید که این درمان به درستی انجام نشده است، باید با بیمارستان یا کلینیکی که در آن تحت درمان قرار گرفتهاید، تماس بگیرید. در صورت بروز هرگونه عارضه، بهتر است به پزشکی که درمان را انجام داده است مراجعه کنید.
هزینه رفع تیرگی بدن چقدر است؟
هزینه هر جلسه میتواند تا حد زیادی در بین پزشکان متفاوت باشد و به اندازه منطقه تحت درمان، میزان روشن شدن پوست و تجهیزات مورد استفاده بستگی دارد. اغلب چندین جلسه لازم است تا شانس اثرگذاری این درمان افزایش یابد.