درمان جای جوش با لیزر با هدف به حداقل رساندن زخمهای ناشی از آکنههای قدیمی انجام میشود. نود و پنج درصد افرادی که جوش میزنند، جای جوش روی صورتشان باقی میماند.
درمان جای جوش با لیزر باعث میشود تا نور روی لایههای بالایی پوست شما شکسته شود تا در نهایت بافت زخم نیز شکسته شود. این روش درمانی، در عین حال، سلولهای جدید و سالم پوست را ترغیب به رشد و جایگزینی بافت اسکار میکند. اگرچه این روش درمانی جای جوش را به طور کامل از بین نمیبرد اما میتواند ظاهر آنها را کاهش دهد و همچنین درد ناشی از آنها را به حداقل برساند.
اگر آکنه فعال، پوست تیره یا پوست بسیار چروک دارید، ممکن است کاندیدای مناسبی برای این روش درمانی نباشید. فقط یک متخصص پوست میتواند به شما بگوید که آیا درمان با لیزر برای جای جوش شما یک عمل مناسب برای شما است یا خیر.
نحوه عملکرد آن چگونه است
درمان جای جوش با استفاده از لیزر به دو روش مختلف انجام میشود.
در روش اول، لیزر به منظور حذف لایه بالایی پوست که جای جوش را شکل داده است، استفاده میشود. با حذف این لایه، پوست صافتر و اسکار کمتر قابل مشاهده خواهد بود.
در روش دوم، با استفاده از لیزر، بافت اسکار جدا میشود و گرما و نور تولید شده توسط لیزر، سلولهای جدید و سالم پوست را تحریک به رشد میکند. همچنین، جریان خون نیز به وسیله حرارت لیزر به منطقه درمانی هدایت میشود و باعث کاهش التهاب میشود. این عملیات باعث کاهش رنگ جای جوش، کاهش قرمزی آن و در نتیجه کاهش توجه به آن میشود. علاوه بر این، این روش بهبودی در پوست شما ایجاد میکند.
روش انجام لیزر درمانی برای جای جوش
برخی از انواع متداول لیزرهای مورد استفاده در درمان جای جوش عبارتند از: لیزرهای اربیم YAG، لیزرهای دی اکسید کربن (CO2) و لیزرهای pulsed-dye. هر یک از این دستگاهها به روش خاصی کار میکنند تا نوع جای جوش مورد نظر شما را درمان کنند.
لیزر جوانسازی (ablative)
برای جوانسازی با لیزر (ablative) از لیزر CO2 دی اکسید کربن یا اربیم YAG استفاده میشود. این نوع درمان لیزری با هدف از بین بردن تمام لایههای بالایی پوست در محل جای جوش انجام میشود. ممکن است ۳ تا ۱۰ روز طول بکشد تا قرمزی ناشی از لیزر درمانی فروکش کند.
لیزر جوانسازی (Non-ablative)
این نوع لیزردرمانی برای درمان جای جوش از لیزر مادون قرمز استفاده میکند. گرمای این نوع لیزرها باعث تحریک تولید کلاژن و ترغیب رشد سلول جدید برای جایگزینی بافت آسیبدیده و زخم میشود.
درمان با لیزر فرکشنال
لیزرهای فرکشنال (Fraxel) بافت زیر جای جوش را برای از بین بردن سلولهایی که زیر لایه بالایی پوست دچار تغییر رنگ شدهاند، تحریک میکنند. اسکارهای باکسکار و آیسپک گاهی به خوبی به این نوع لیزر درمانی پاسخ میدهند.
نقاط هدف
لیزر برای درمانی جای جوش بیشتر برای صورت کاربرد دارد. اما این روش درمانی همچنین میتواند در سایر نقاطی که جای جوش ایجاد شده است، اعمال شود. مناطق درمانی هدف شامل موارد زیر است:
- صورت
- بازوها
- بازگشت
- نیم تنه فوقانی
- گردن
آنچه که باید قبل از لیزر درمانی برای جای جوش خود بدانید
برای استفاده از لیزرهای پزشکی جایی برای سهلانگاری وجود ندارد. برای به دست آوردن نتایج چشمگیر و جلوگیری از عوارض جانبی جدی، مهم است که قبل از انجام لیزر این واقعیتهای اساسی را بدانید.
درمان با لیزر نمیتواند شما را از شر اسکار خلاص کند
با وجود پیشرفتهای اخیر در پزشکی، لیزر روشی برای معالجه بسیاری از زخمهای پوستی تبدیل شده است. درمان با لیزر میتواند:
- از ایجاد اسکار بزرگ بعد از عمل جلوگیری کند
- درد زخم و خارش را کاهش دهد
- اگر یک اسکار حرکت شما را محدود کرده، لیزر میتواند دامنه حرکت شما را افزایش دهد
درمان با لیزر همچنین باعث میشود جای زخم کمتر دیده شود، اما نمیتواند اسکار را به طور کامل از بین ببرد. زمانی که از این روش درمانی استفاده میکنید، اسکارهای شما دیگر مانند قبل که قابل توجه نیستند.
اهمیت انتخاب دکتر باتجربه
نتایج درمان شما تا حد زیادی به مهارتهای پزشک شما بستگی دارد. متخصصان پوست در خط مقدم تحقیق و درمان جای جوش با لیزر هستند.
لیزر درمانی توسط متخصصین پوست با تجربه میتواند بسیاری از جای جوشها را درمان کند.
اگر فردی که لیزر شما را انجام میدهد فاقد تخصص پزشکی و دانش تخصصی پوست است، ممکن است لیزر درمانی نتایج مورد نظر شما را نداشته باشد. حتی میتواند خطرناک باشد.
مشاوره
قبل از شروع هرگونه درمان با لیزر، مهم است که مشاوره پزشکی را انجام دهید. اگر کسی به شما قول داده است که بدون مشاوره پزشکی میتواند جای جوش شما را درمان کند، بهتر است از این نوع افراد فرار کنید.
به متخصص پوست خود لیستی از داروها و مکملهایی که مصرف میکنید را بدهید. برای بهبودی مناسب و جلوگیری از زخم شدن پوست در اثر لیزر، ممکن است لازم باشد که مدتی از مصرف آنها خودداری کنید.
اطمینان حاصل کنید که فردی که درمان شما را انجام میدهد اطلاعات کافی درباره شما دارد. هر فردی ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد و برای درمان جای جوش به طور موثر، فردی که لیزر درمانی شما را انجام میدهد باید نوع پوست، خصوصیات جای جوش و وضعیت کلی سلامت شما را در نظر بگیرد.
در طول مشاوره پزشکی، با پزشک خود صحبت کنید اگر:
- زخمهای سرماخوردگی دارید
- هرگونه بیماری پزشکی از جمله دیابت دارید
- سیگار میکشید
- هر نوع دارو یا مکملی مصرف میکنید
همچنین مهم است که متخصص پوست شما بداند که انتظار دارید چه نتیجهای از درمان بگیرید. بهتر است صادق باشید و انتظارات خود را به واضحیت بیان کنید.
محافظت از آفتاب قبل و بعد از درمان با لیزر بسیار مهم است
اگر با پوست برنزه یا آفتاب سوخته برای لیزر درمانی به پزشک مراجعه کردید، متخصص پوست نمیتواند شما را معالجه کند. استفاده از لیزر میتواند باعث سوختگی جدی یا تغییر رنگ پوست شما شود.
پس از انجام لیزر، باید تا زمانی که پوست شما بهبود یابد، از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنید. اگر پرتوهای مضر خورشید به پوست درمان شده شما برخورد کند، ممکن است اسکار دیگری در پوست شما ایجاد شود.
تغییرات سبک زندگی
ممکن است لازم باشد قبل از درمان چند تغییر در سبک زندگی خود ایجاد کنید. برای بهبودی مناسب و به دست آوردن بهترین نتیجه از درمان با لیزر، متخصصان پوست به بیماران توصیه میکنند:
- حداقل ۲ هفته قبل از درمان با لیزر سیگار نکشید.
- مصرف ویتامین E، آسپرین و سایر داروها و مکملهایی را که میتوانند بهبود را به تأخیر بیاندازند متوقف کنید.
- استفاده از محصولات مراقبت از پوست که حاوی رتینوئید یا اسید گلیکولیک هستند را به مدت ۲ تا ۴ هفته متوقف کنید.
- اگر مستعد ابتلا به زخمهای سرماخوردگی هستید، داروهایی را برای جلوگیری از آن مصرف کنید.
- از قرار گرفتن در معرض آفتاب، برنزه کردن با دستگاه سولار و یا نور خورشید خودداری کنید. اگر پوست خود را برنزه کردهاید یا دچار آفتاب سوختگی شدهاید، نمیتوانید تحت درمان با لیزر قرار بگیرید.
برنامه درمانی شما ممکن است بیشتر از درمان با لیزر باشد
برای بدست آوردن بهترین نتایج، متخصصان پوست اغلب از بیش از یک روش درمانی برای از بین بردن جای جوش استفاده میکنند. به عنوان مثال، اگر بیمار جای جوش عمیق داشته باشد، متخصص پوست ممکن است اسکارها را با لیزر درمان کند و سپس از یک فیلر نیز استفاده کند.
ممکن است شما به بیش از یک جلسه لیزر درمانی احتیاج داشته باشید
برای دستیابی به نتایج طولانی مدت و بیشترین بهبودی، ممکن است متخصص پوست شما یک سری اقدامات درمانی با لیزر را انجام دهد. این اقدامات اغلب در هنگام استفاده از نوعی لیزر به نام لیزر غیرتجویز ضروری است. شما با این لیزر به استراحت و دوره نقاهت نیاز نخواهید داشت، اما برای دیدن نتایج مورد نظر، ممکن است به چند جلسه درمانی نیاز داشته باشید.
چه انتظاری باید از لیزر درمانی داشته باشید
برای هر درمان زیبایی، مهم است که انتظارات واقعبینانهای داشته باشید. استفاده از لیزر برای درمان جای جوش ممکن است به طور کامل جای جوشها را از بین نبرد. در بهترین حالت، ممکن است جای جوشها به مراتب کمتر از قبل قابل توجه باشند، اما نمیتوانید به طور قطعی بدانید که این درمان چقدر برای شما موثر خواهد بود.
پس از درمان با لیزر، باید به مراقبت دقیق و ویژه از پوست خود به مدت چند هفته تا چند ماه توجه کنید. تابش نور خورشید میتواند به پوست شما آسیب برساند، بنابراین استفاده از محافظتکنندههای ضد آفتاب قبل از خروج از خانه بسیار ضروری است. همچنین، باید از بروزنشینی، آفتابگرفتگی یا فعالیتهای دیگری که منجر به قرار گرفتن در معرض مستقیم نور خورشید میشود، در مدت ۶ تا ۸ هفته خودداری کنید.
پزشک شما ممکن است دستورالعملهای خاصی برای مراقبت از پوست مانند استفاده از تونر یا مرطوبکننده مخصوص به شما توصیه کند تا به حداکثر رساندن اثرات درمانی کمک کند.
برای جلوگیری از عفونت، باید ناحیه درمان را تمیز نگه دارید. همچنین ممکن است پوست شما برای چند روز یا حتی چند هفته قرمز و حساس شود. ممکن است لازم باشد تا به مدت یک هفته یا بیشتر از استفاده از آرایش خودداری کنید تا خطر عوارض کاهش یابد.
نتایج درمان شما به طور فوری قابل مشاهده نخواهد بود. بعد از ۷ تا ۱۰ روز، شما خواهید دید که چه اندازه این درمان تأثیرگذار برای کاهش ظاهر جای جوش شما بوده است. نتایج این درمان دارای ماندگاری است و به طور دائمی خواهد بود.
خطرات و عوارض جانبی
خطرات و عوارض جانبی هنگام استفاده از لیزر برای درمان جای جوش وجود دارد. این عوارض بسته به نوع لیزر مورد استفاده، نوع پوست شما و جلسات درمانی مورد نیاز شما متفاوت خواهد بود.
عوارض جانبی معمولی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ورم
- قرمزی
- درد در محل درمان
درد ناشی از درمان با لیزر برای جای جوش معمولاً بعد از یک یا دو ساعت از بین میرود. قرمزی ممکن است تا ۱۰ روز ادامه داشته باشد و سپس فروکش کند.
خطرات لیزر درمانی برای کاهش ظاهر جای جوش شامل هیپرپیگمانتاسیون و عفونت است. این عوارض بسیار نادر اغلب قابل پیشگیری هستند اما مهم است که قبل از تصمیمگیری برای درمان با پزشک خود در مورد عوامل خطر احتمالی صحبت کنید. اگر بعد از درمان با لیزر جای جوش متوجه چرک، تورم گسترده یا تب شدید، بلافاصله با پزشک خود صحبت کنید.
هزینه لیزر جای جوش
هزینه درمان شما به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- تعداد زخمهایی که درمان میکنید
- اندازه ناحیه مورد نظر برای درمان
- تعداد جلسات درمانی مورد نیاز شما
- سطح تجربه پزشک شما
این درمان نیازی به دوره نقاهت ندارد. شما میتوانید برنامهریزی کنید که بعد از یک یا دو روز دوباره به سر کار خود برگردید.
ممکن است لازم باشد قبل از تصمیمگیری در مورد انجام لزر جای جوش، با چند پزشک مختلف مشورت کنید.