آکنه یک بیماری پوستی است که در دوران بلوغ در افراد بروز میکند. البته در برخی از افراد آکنه تا بزرگسالی ادامه پیدا میکند. عفونت و التهاب ناشی از آکنه میتواند باعث رسیدن آسیبهای جدی به پوست و بافتهای زیرپوست گشته و از خود اثر برجا گذارد. برخی از جاهای جوش و اسکار آکنه دائمی هستند اما امروزه روشهایی مانند میکرودرم ، میکرونیدلینگ، لیزر، آبرسانی به پوست و … برای درمان جای آکنه وجود دارد.
اگر جای جوش شما را آزار میدهد، روشهای درمانی مفید و مؤثری برای شما وجود دارد. متخصصین کلینیک پوست و موی رازی شدت جای جوشهای شما را بررسی کرده و با توجه به نوع جوشهای شما بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد خواهند داد. این درمانها باعث کم کردن جای جوشها که سبب ایجاد فرورفتگی و برآمدگی در پوست میشود، میگردند. بیشتر این روشهای درمانی از تواناییهای بالقوه بدن در التیام خود استفاده میکنند و به نتایج مؤثری میرسند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درمان جای جوش و آکنه و مطرح کردن سؤالات خود یا رزرو نوبت با شماره 02188334029 و 02188333259 تماس حاصل فرمایید.
جای جوش چیست؟
جای جوش در اثر آسیبهای رسیده به پوست و بافتهای زیر پوست ظاهر و معمولاً در اثر جوشهای ملتهب متوسط تا شدید ایجاد میشود. در فضای اطراف و داخل جوشهای التهابی سلولهای سفید خون آنزیمهایی آزاد میکنند که باعث آسیب رسیدن به بافتهای محاطی میشود. این روند میتواند باعث بروز آسیبهای جدی به شبکه کلاژن زیر پوست گردد که حامی پوست است. نواحی آسیبدیده بزرگ ممکن است به طور کامل درمان نشود و بافتهای ویران با بافتهای زخم الیافی جایگزین شوند و باعث ایجاد جای جوش دائمی گردند.
انواع جوش و آکنه
تمامی جای جوشها مشابه نیستند. ظاهر، عمق و نوع جای جوش به آسیبی که به پوست رسیده و نحوه عکسالعمل و توانایی پوست در ترمیم آن بستگی دارد.
جای جوش واگن باری
جای جوشهای جعبه ماشینی، جای جوشهایی با عمق کم تا متوسط است که دارای کنارههای مشخصی هستند. این نوع جای جوش بیشتر بر روی گونهها و گیجگاه ایجاد میشوند و ظاهری گرد یا بیضوی با کنارههایی شیبدار دارند.
جای جوش یخشکن
جای جوش یخشکن یکی از رایجترین جاهای جوش است. این نوع جای جوش عمیق و باریک میباشد (معمولاً عرض کمتر از 2 میلیمتر دارند) و تا لایههای پایینتر پوست توسعه مییابد. آنها شبیه یک سوراخ خالی و طولانی در پوست هستند. با توجه به اینکه اینگونه جای جوشها نور را به خود میگیرند معمولاً نمای بسیار واضحی دارند.
جای جوشهای فشرده و دایرهای
جای جوشهای دایرهای میتواند باعث ایجاد تورفتگیهای وسیع در پوست و یا گودیهای کمعمق گردد. این نوع جای جوش دارای لبههای گرد و شیبدار است و به همین دلیل جای جوش دایرهای نامگذاری شده است. آنها معمولاً بافتی ناهموار و ظاهری پر چین و شکن دارند. این نوع جای جوش به دلیل آسیبهای وارده به بافت زیر پوست ایجاد میشود.
جای جوش مختلط
این نوع جای جوش، شایعترین نوع جای جوش است. بیشتر بیماران دارای جای جوشهایی میباشند که مخلوطی از جای جوشهای مختلف مانند جای جوش افسار-لنگری، یخشکن، واگن باری و دایرهای است.
جای جوش قرمز- جای جوش لکهدار
جای جوشهای لکهدار معمولاً در گونهها و پیشانی دیده شده و به صورت نواحی قرمزرنگ مشاهده میشود. آنها به دلیل جای جوشهای اولیه ایجاد میشوند و درمان آنها نسبتاً ساده است.
جای جوشهای کلوئیدی برآمده
این نوع جای جوش که به صورت تودههای قرمزرنگ و برآمده ظاهر میشود معمولاً در اطراف فک، گردن، قفسه سینه و یا کمر ظاهر میشود. جای جوشهای کلوئید کالوژن زیادی تولید میکند که بهراحتی میتواند در اطراف محل زخم منتشر شود. آنها معمولاً در بازه رنگهای صورتی، قرمز تا قهوهای وجود دارند.
درمان جای جوش و آکنه
درمانهای موضعی
درمانهای موضعی برای درمان جای آکنه و از بین بردن جای جوشهای خفیف تا متوسط و برخی از اختلالات ناشی از تجمع رنگدانهها در پوست است. رتینوئیدهای موضعی جهت تحریک احیای سلولها در سطح پوست و رشد بافتهای جدید و کالوژن در غشاء میانی پوست استفاده میشود. هيدروکينون موضعی باعث توقف ایجاد ملانین در پوست شده و آرامآرام نقاط کدر پوست را روشن میکند.
لایهبرداری
لایهبرداری شیمیایی باعث کاهش جای جوشهای کمعمق شده و اثر رنگدانههای پوست در اطراف جوشهای ترمیم یافته را از بین میبرد. در این روش ابتدا یک داروی شیمیایی بر روی پوست مالیده میشود که باعث برداشته شدن لایه خارجی پوست میشود و به پوست ظاهری نرمتر و جوانتر میدهد. بسته به قدرت اسید استفاده شده، پوست با مقداری قرمزی و پوستهپوسته شدن پس از استعمال ماده شیمیایی بر روی پوست مواجه میشود.
درمان با لیزر
درمان متداول و طلایی برای از بین بردن جای جوش صورت استفاده از خاصیت جوانسازی لیزر با کمک لیزر فرکشنال است. لیزر فرکشنال با هدف قرار دادن لایههای عمیق پوست باعث تجدید تولید کلاژن میشود. این کار باعث پر کردن تورفتگیهای ناشی از جای جوش میشود. درمان جای جوش با لیزر همچنین سبب از بین بردن لایه سطحی پوست شده و آسیبی به بافتهای سالم اطراف جوشها نمیرساند. این درمان شامل CO2RE است که میتواند هم لایههای سطحی پوست و هم لایههای عمیق پوست را تحت تأثیر قرار دهد و همچنین شامل فراکسل است که به طور عمقی در پوست نفوذ میکند.
درم ابریژن
این روش درمانی از یک برس سیمدار یا یک چرخ سمباده الماس با لبههای ناهموار جهت از بین بردن لایه خارجی پوست استفاده میکند. برس یا سمباده به طور خیلی سریع چرخیده و لایه خارجی پوست که اثرات جوش در آنجا قرار دارد را جدا میکند. این روند ممکن است سبب آسیب رسیدن به پوست و خونریزی شود. هنگامیکه پوست شروع به ترمیم میکند، لایه جدیدی از پوست تولید شده و جایگزین پوست حاوی جای جوش که در طی مراحل درم ابریژن از بین رفته است، میشود.
میکرودرم
در روش میکرودرم نیز متخصص پوست یا زیبایی با از بین بردن لایه خارجی پوست که دارای جای جوش است به درمان جای جوش صورت و آکنه میپردازد. در این روش به جای استفاده از برس چرخنده با سرعت بالا از اسپری کریستالهای بسیار ریز استفاده میشود. با توجه به نوع جای زخم ممکن است نیاز باشد از چند روش درمانی استفاده شود. درمان جای زخم نیاز به بستری شدن ندارد.
میکرونیدلینگ
در روش میکرونیدلینگ از سوزنهای پزشکی مخصوص بسیار ریز و بسیار دقیق جهت ترمیم سوراخهای ریز پوست استفاده میشود. این فناوری مستقیماً کلاژنهای پوست را تحریک کرده تا مجدد تولید شوند. میکرونیدلینگ با ویران کردن پوست قسمتهای آسیبدیده باعث شکسته شدن بافتهای جای جوش شده و پوست را جهت ساختن لایهای جدید و جوانتر تشویق میکند.
فیلر بافتهای نرم
تزریق ژل و فیلر مانند کالوژن، هیالورونیک یا چربی جهت پر کردن برخی از انواع جای جوش بخصوص آنهایی که باعث ایجاد تورفتگی در پوست میشود بکار میرود. این کار باعث میشود جای جوش کمتر به چشم بیاید. با توجه به اینکه ژلها توسط پوست جذب میشوند لازم است تزریق ژل هر چند ماه یکبار بسته به نوع مادهای که استفاده شده است تکرار شود.
درمان با عمل جراحی
روش رفع جای جوش با عمل جراحی مؤثرترین روش در درمان اثر جوشهای متوسط و شدید در پوست است. روشهای جراحی مختلفی در درمان جای جوش وجود دارد مانند سابسیژن و punch excision. در این روش اثرات جوشها به طور جداگانه و یا چندتایی برداشته میشوند. سوراخی که در اثر شکاف ایجاد شده در پوست بر جای میماند با کمک بخیه یا پیوند پوست ترمیم میشود. این روش بیشتر جهت درمان جای زخمهای شدید استفاده میشود.
پیوند پوست
در روش پیوند پوست، پزشک قسمتی کوچکی از پوست سالم را جایگزین پوست معیوب و دارای جای جوش میکند. معمولاً پوست سالم از پوست پشت گوش تأمین میشود. این روش هنگامیکه برخی روشهای درمانی جای جوش مانند درم آبریژن یک اثر بزرگ بر روی پوست برجا میگذارند نیز استفاده میشود.
بهبودی
بهبودی روند از بین بردن جای جوش بستگی به روشی دارد که برای درمان اتخاذ شده است؛ اما هیچکدام از روشهای درمانی که ما به شما پیشنهاد میدهیم نیاز به زمان بستری شدن ندارد. شما میتوانید از لایهبرداری پوست با لیزر و یا (آی پی ال) IPL و لایهبرداری شیمیایی استفاده کنید و تمامی آنها در یک دوره یک یا دو روزه انجام میشود. آنچه پس از درمان جای جوش و آکنه مهم است نحوه نگهداری و مراقبت شما از پوست است. باید تلاش کنید پوست را از آسیب عوامل محیطی مانند نور خورشید محافظت کرده و یک برنامه مراقبت از پوست جدید و سالم برای خود برنامهریزی نمایید.