جای جوش علائم باقیمانده از جوشهای قبلی است. با افزایش سن و شروع کاهش کلاژن پوست، جای جوشها قابل توجه و مشخصتر میشوند. کلاژن نام الیاف پروتئینی است که پوست را صاف و نرم نگه میدارند. همچنین، قرار گرفتن در معرض آفتاب نیز میتواند باعث مشخص شدن بیشتر این اسکارها شود.
اما این بدان معنا نیست که جای جوشها برای همیشه روی صورت شما ماندگار خواهند بود. میکرودرم ابریژن یکی از گزینههای درمانی مناسب برای بهبود جای جوش است. در این روش، متخصص پوست شما از یک دستگاه دستی کوچک استفاده میکند تا لایه بیرونی پوست شما (اپیدرم) را به آرامی از بین ببرد. این فرآیند پوست صاف و پررنگ زیرین را ظاهر خواهد کرد.
با خواندن این مقاله میتوانید تعیین کنید که آیا میکرودرم ابریژن برای زخمهای خاص آکنه شما مناسب است، هزینه آن چقدر است، و عوارض جانبی احتمالی آن چیست.
چه عواملی باعث ایجاد جای جوش میشوند؟
جای جوش میتواند یکی از عوارض آکن باشد. هر نوع جای جوشی میتواند منجر به اسکار شود و در صورت وجود ندول و کیست، اسکار بیشتر دیده میشود. این بیماری هنگامی ایجاد میشود که بدن برای بهبود زخمهای ناشی از آکنه بسیار سخت عمل کند و منجر به ایجاد کلاژن اضافی در پوست شود. این کلاژن اضافی میتواند برای همیشه در محل بماند و باعث ایجاد اسکار آکنه شود.
انواع جای جوش و آکنه
اگر آکنه باعث ایجاد شکاف عمیق در دیواره منافذ پوستی شود، ممکن است عفونت به بافت اطراف نشت کند و ضایعات عمیقتری ایجاد کند. این موضوع میتواند باعث ایجاد جای جوش در پوست شود.
جای جوش میتواند به روشهای مختلفی ظاهر شود:
- اسکار آیسپک: این نوع اسکار، چالههای کوچک و فرورفته را شامل میشود و یکی از شدیدترین نوع اسکارهای آکنه است. این اسکارها به دلیل وجود کیستها و پاپولهایی (جوش نوک تیز) در عمق منافذ پوستی شکل میگیرند.
- اسکار باکسکار: این نوع اسکارها اغلب نتیجه آکنههای التهابی رایج هستند و دارای زوایا و لبههای تیز هستند. آنها ممکن است با عمق کم یا عمق زیادی شکل بگیرند.
- اسکار رولینگ: این اسکارها به طور عمومی گسترده و با عمق کم هستند و ناشی از آسیبهای سطحی پوست میشوند.
ممکن است برخی از جای جوشها بسته به شدت آنها، کمی بهبود پیدا کنند اما برخی از جای جوشها نسبت به سایرین سرسختتر هستند و به سادگی از بین نمیروند. لکههای تیره روی پوست (معمولاً قرمز، قهوهای یا بنفش) بسیار رایج هستند و اسکار آکنه مجسوب نمیشوند. این لکهها فشارخون بعد از التهاب نامیده میشوند و درمان آن از اسکارهای عمیقتر آسانتر خواهد بود و ممکن است با گذشت زمان بهبود یابند. سایر اسکارهای آکنه در صورت عدم درمان، میتوانند دائمی باشند. کندن جوش میتواند باعثافزایش اسکار آکنه شود، بنابراین جلوگیری از این امر بسیار مهم است.
آیا میکرودرم ابریژن برای همه اسکارهای آکنه موثر است؟
میکرودرم ابریژن بهترین کارایی را برای انواع خاصی از جای جوشهای فرو رفته که چالههایی در پوست ایجاد میکنند، دارد. این روش درمانی موثر برای اسکارهای آکنه فرورفته در اپیدرم صاف است، اما برای اسکارهای آیسپیک که عمیقتر هستند، بهبودی نمیآورد.
همچنین، میکرودرم ابریژن ممکن است برای افرادی که دارای جوشهای فعال خفیف تا متوسط هستند، مفید باشد. این روش درمانی علاوه بر از بین بردن سلولهای مرده پوست که میتوانند منافذ را مسدود کنند، باعث کاهش چربی اضافی (سبوم) از این منافذ میشود.
اگر با یک جوش فعال ندولار یا کیست سروکار دارید، با یک متخصص پوست در مورد گزینههای درمانی مناسب برای خود صحبت کنید. در این موارد، ممکن است میکرودرم ابریژن التهاب شما را تشدید کند. متخصص پوست شما ممکن است یک روش درمانی دیگر را به شما توصیه کند، یا پیشنهاد کند که تا زمانی که آکنه شما به طور کامل از بین نرفته، میکرودرم ابریژن را انجام ندهید.
نحوه آمادهسازی برای درمان
میکرودرم ابریژن در مطب پزشک متخصص پوست شما انجام میشود. اگرچه لزوماً نیازی نیست که آماده سازی خاصی پیش از درمان انجام دهید، اما دقت کنید که هیچگونه آرایشی نداشته باشید.
میکرودرم ابریژن چگونه انجام میشود؟
دستگاه میکرودرماتور دارای یک وند است که در انتهای آن یک سری ۶ میلیمتری (که کمی بزرگتر از یک پاک کن مداد است) قرار دارد. این دستگاه از کریستال یا یک دیسک خشن تشکیل شده است که پوست شما را لایه برداری میکند. وقتی این وند روی پوست شما حرکت میکند، ممکن است احساس کشیده شدن شن روی پوست خود یا لیس زدن زبان زبر گربه را داشته باشید، اما بجز این هیچ گونه ناراحتی احساس نخواهید کرد. پس از اتمام میکرودرم ابریژن، معمولاً کرم مرطوب کننده بر روی پوست خشک یا نرمال اعمال میشود و از داروهای ضد آکنه برای درمان پوستهای مستعد استفاده میشود. بعد از این درمان تقریبا به هیچ دوره نقاهتی احتیاج ندارید.
دستگاه مورد استفاده همچنین ممکن است تأثیر یک ماساژدهنده را روی پوست شما داشته باشد و یا احساس ساکشن ملایم در پوست شما ایجاد کند. هر جلسه حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد. برای رسیدن به نتیجه مطلوب به چندین جلسه درمانی نیاز خواهید داشت.
پس از درمان چه انتظاری میتوان داشت
یکی از مزایای جذاب میکرودرم ابریژن، عدم وجود عوارض جانبی این روش است. این دستگاه از کریستالهای ساینده و سری از جنس الماس استفاده میکند که دردآور نیستند، بنابراین متخصص پوست نیازی به استفاده از بیحسی ندارد.
یکی دیگر از مزایای این روش درمانی، زمان کوتاه ریکاوری آن است که به شما امکان میدهد میکرودرم ابریژن را چندین بار در ماه انجام دهید. هیچ نیازی به استراحت یا دوره نقاهتی نیست و میتوانید بلافاصله پس از هر جلسه به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهید.
بعد از هر جلسه، از یک مرطوب کننده مناسب برای نوع پوست خود استفاده کنید. همچنین پس از هر جلسه درمانی، باید از ضدآفتاب مناسب استفاده کنید، زیرا ممکن است میکرودرم ابریژن پوست شما را نسبت به اشعه ماوراء بنفش حساستر کند و منجر به سوختگی شود. این حساسیت میتواند خطر ابتلا به زخمهای ناشی از آفتاب (لکههای سنی) را افزایش دهد.
عوارض جانبی این روش به طور کلی شایع نیستند. با این حال، اگر پوست شما حساس یا تیره باشد، ممکن است دچار تحریک یا هایپرپیگمنتاسیون شوید.
آیا میکرودرم ابریژن برای همه مناسب است؟
میکرودرم ابریژن برای اسکارهای آیسپک یا مواردی که در لایههای میانی پوست شما (درم) امتداد دارد مناسب نیست. این اسکار فقط اپیدرم را هدف قرار میدهد، بنابراین با هیچ روش درمانی که فراتر از لایه بالایی پوست باشد، درمان نمیشود.
اگر پوست تیرهتری دارید، در مورد گزینههای درمانی مناسب خود با متخصص پوست صحبت کنید. میکرودرم ابریژن در بعضی موارد، ممکن است منجر به هایپرپیگمنتاسیون شود.
در صورت وجود موارد زیر از انجام میکرودرم ابریژن خودداری کنید:
- زخمهای باز
- آکنه فعال کیستیک یا ندولار
- مصرف ایزوترتینوئین (Accutane) که اخیراً برای آکنه استفاده کردهاید یا در حال حاضر آن را مصرف میکنید
- بثورات مربوط به تحریک، اگزما یا روزاسه است
- تبخال فعال دهان (تاولهای ناشی از تب یا زخمهای سرماخوردگی)
- کیست پوستی بدخیم (سرطانی)
آیا گزینههای درمانی دیگری وجود دارد؟
ممکن است روشهای درمانی زیر نیز برای درمان جای جوش مناسب باشند.
سایر روشهای درمانی که به صاف کردن پوست، از بین بردن پوست آسیبدیده و کاهش التهاب کمک میکند عبارتند از:
- لیزر جوانسازی: این نوع لیزر از نور لیزر برای هدف قرار دادن اسکارها استفاده میکند. لیزرهای غیر Non-ablative باعث تولید کلاژن میشوند، در حالی که لیزرهای ablative زخم بیشتری در پوست ایجاد میکنند.
- فوتوتراپی: در طی این درمان، پوست به طور مرتب و تحت نظارت پزشکی در معرض نور ماوراء بنفش قرار میگیرد.
- میکرونیدلینگ: در این روش از سوزنهای ریز استفاده میشود که لایه بالایی پوست را سوراخ میکند، اپیدرم را لایه برداری میکند، درم را تحریک میکند و باعث تولید کلاژن و الاستین میشود.
- لایهبرداری شیمیایی: اغلب حاوی اسید گلیکولیک است و لایه بالایی پوست را از بین میبرد و به طور مکرر استفاده میشود.
- فیلرهای پوستی: فیلرها میتوانند ظاهر اسکارهای پوستی را کاهش دهند.
- درم ابریژن: با استفاده از یک ابزار پزشکی با قطعه ساینده در انتهای آن، اپیدرم و لایه بالایی اسکار آیسپیک را از بین میبرد و به چندین جلسه درمانی نیاز دارد.
- جراحی: گاهی ممکن است برای از بین بردن اسکارهای آکنه و کیستهای شدید به جراحی نیاز باشد. دو تا از مؤثرترین روشها برای درمان اسکارهای آیسپیک، پانچ اکسیژن است که اسکار را برداشته و جای آن را با پیوند پوستی جایگزین میکنند. با این حال، پیوند پوست ممکن است به گرافتهای مختلفی نیاز داشته باشد و همچنین ممکن است یک جای زخم باریک بجا بگذارد.
متخصص پوست شما ممکن است میکرودرم ابریژن یا تکنیک دیگری را بر اساس نوع جای جوشهای شما توصیه کند. در بسیاری از موارد، درمان اسکارهای آکنه فرو رفته، حداقل شامل دو روش مختلف برای اطمینان از بهترین نتایج خواهد بود. به عنوان مثال، اگر میکرودرم ابریژن را امتحان کنید، ممکن است متخصص پوست شما لیزر درمانی را نیز توصیه کند.
میکرودرم ابریژن یک روش درمانی احتمالی برای جای جوش است اما برای همه اینگونه نیست. با پزشک متخصص پوست خود صحبت کنید تا ببینید آیا این روش برای اسکارها و رنگ پوست شما مناسب است یا خیر. آنها میتوانند به شما در تعیین نوع جای زخم کمک کنند، به هر سؤالی پاسخ دهند و در مراحل بعدی توصیههای لازم را به شما ارائه دهند.
هزینه آن چقدر است؟
از متخصص پوست یا متخصص مراقبت پوست در مورد تخمین هزینههای پیش رو سوال کنید تا بدانید به چه میزان باید هزینه کنید. کیتهای بدون نسخه (OTC) در طولانی مدت ارزانتر هستند اما ممکن است نتایج چندان چشمگیری نداشته باشد. دستگاههای OTC به اندازه دستگاههای مورد استفاده متخصص پوست قوی نیستند.
سوالات متداول
این روش درمانی چقدر طول میکشد؟
هر جلسه بین ۲۰ تا ۴۰ دقیقه طول میکشد.
عوارض جانبی میکرودرم ابریژن چیست؟
اگر پوستی بیش از حد حساس دارید یا یک درمان تهاجمی دیگر نیز داشتهاید، احتمالاً بعد از انجام درمان، صورت شما قرمز میشود. همچنین ممکن است متوجه خشکی ملایم یا پوسته پوسته شدن نیز بشوید.
مزایای استفاده از میکرودرم ابریژن چیست؟
شما شاهد بهبود فوری درخشندگی، بافت و رنگ پوست خود خواهید بود. اما باید چندین جلسه درمان را ادامه دهید تا شاهد کمرنگ شدن رنگدانهها، به حداقل رساندن خطوط ریز و افزایش تولید کلاژن باشید.
دوره پیشنهادی برای نتایج بهینه؟
میکرودرم ابریژن در یک جلسه توانایی ایجاد نتایج شگفتآور را ندارد. برای بهبود اسکارهای قدیمی آکنه و کاهش خطوط ریز جدید، نیاز به حدود ۶ جلسه درمانی است تا نتایج مطلوب حاصل شود. به طور کلی، میتوانید هر ماه یک جلسه درمان میکرودرم ابریژن را برنامهریزی کنید. همچنین، درمان منظم بهترین نتایج در کاهش علائم پیری را به همراه خواهد داشت. از طریق ایجاد پاسخ زخمهای سطح پایین که باعث تولید کلاژن جدید میشود، پزشکان میتوانند از پیشروی فرآیند پیری جلوگیری کنند.
تفاوت بین میکرودرم ابریژن و درم ابریژن چیست؟
شاید شما نیز نام درم ابریژن راشنیده باشید و تعجب کرده باشید که چه فرقی با میکرودرم ابریژن دارد. درم ابریژن میتواند اسکار، چین و چروک و لکههای آفتاب را از بین ببرد. اما این روش نسبت به میکرودرم ابریژن تهاجمیتر است و اغلب نیاز به بیحسی عمومی یا موضعی دارد. درم ابریژن بیشتر از میکرودرم ابریژن طول میکشد. برخی از جلسات درمانی تا دو ساعت نیز طول میکشند و پس از آن پوست تا ده روز قرمز، متورم و حساس خواهد بود.