آدرس: تهران، میدان سلماس، ضلع شرقی میدان، پلاک 21، واحد 1 کلینیک تخصصی پوست و مو رازی

درمان جای جوش و آکنه

 

درمان جای جوش و آکنه

آکنه یک بیماری پوستی است که در دوران بلوغ در افراد بروز می‌کند. البته در برخی از افراد آکنه تا بزرگسالی ادامه پیدا می‌کند. عفونت و التهاب ناشی از آکنه می‌تواند باعث رسیدن آسیب‌های جدی به پوست و بافت‌های زیرپوست گشته و از خود اثر برجا گذارد. برخی از جاهای جوش و اسکار آکنه دائمی هستند اما امروزه روش‌هایی مانند میکرودرم ، میکرونیدلینگ، لیزر، آ‌برسانی به پوست و … برای درمان جای آکنه وجود دارد.

اگر جای جوش شما را آزار می‌دهد، روش‌های درمانی مفید و مؤثری برای شما وجود دارد. متخصصین کلینیک پوست و موی رازی شدت جای جوش‌های شما را بررسی کرده و با توجه به نوع جوش‌های شما بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد خواهند داد. این درمان‌ها باعث کم کردن جای جوش‌ها که سبب ایجاد فرورفتگی و برآمدگی در پوست می‌شود، می‌گردند. بیشتر این روش‌های درمانی از توانایی‌های بالقوه بدن در التیام خود استفاده می‌کنند و به نتایج مؤثری می‌رسند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درمان جای جوش و آکنه و مطرح کردن سؤالات خود یا رزرو نوبت با شماره ۰۲۱۸۸۳۳۴۰۲۹ و ۰۲۱۸۸۳۳۳۲۵۹ تماس حاصل فرمایید.

جای جوش چیست؟


جای جوش به وجود می‌آید زمانی که پوست و بافت‌های زیر پوست آسیب می‌بینند، معمولاً در نتیجه جوش‌های التهابی با شدت متوسط تا شدید. در اطراف و درون جوش‌های التهابی، سلول‌های سفیدخون واکنشی نیز آنزیم‌هایی را آزاد می‌کنند که باعث آسیب به بافت‌های اطراف می‌شوند. این فرآیند می‌تواند باعث بروز آسیب جدی در شبکه کلاژن زیر پوست، که نقش حمایتی در پوست دارد، گردد. در برخی موارد، مناطق آسیب‌دیده بزرگ قابلیت ترمیم کامل را ندارند و بافت‌های ویران شده با الیاف زخمی جایگزین می‌شوند، که ممکن است به ایجاد جای جوش دائمی منجر شوند.

انواع جوش و آکنه


تمامی جای جوش‌ها مشابه نیستند. ظاهر، عمق و نوع جای جوش به آسیبی که به پوست رسیده و نحوه عکس‌العمل و توانایی پوست در ترمیم آن بستگی دارد.

جای جوش واگن باری

جای جوش واگن باری

جای جوش‌های جعبه ماشینی، جای جوش‌هایی با عمق کم تا متوسط است که دارای کناره‌های مشخصی هستند. این نوع جای جوش بیشتر بر روی گونه‌ها و گیجگاه ایجاد می‌شوند و ظاهری گرد یا بیضوی با کناره‌هایی شیب‌دار دارند.

جای جوش یخ‌شکن

جای جوش یخ‌شکن

جای جوش یخ‌شکن یکی از رایج‌ترین جاهای جوش است. این نوع جای جوش عمیق و باریک می‌باشد (معمولاً عرض کمتر از ۲ میلی‌متر دارند) و تا لایه‌های پایین‌تر پوست توسعه می‌یابد. آن‌ها شبیه یک سوراخ خالی و طولانی در پوست هستند. با توجه به اینکه این‌گونه جای جوش‌ها نور را به خود می‌گیرند معمولاً نمای بسیار واضحی دارند.

جای جوش‌های فشرده و دایره‌ای

جای جوش‌های فشرده و دایره‌ای

جای جوش‌های دایره‌ای می‌تواند باعث ایجاد تورفتگی‌های وسیع در پوست و یا گودی‌های کم‌عمق گردد. این نوع جای جوش دارای لبه‌های گرد و شیب‌دار است و به همین دلیل جای جوش دایره‌ای نام‌گذاری شده است. آن‌ها معمولاً بافتی ناهموار و ظاهری پر چین و شکن دارند. این نوع جای جوش به دلیل آسیب‌های وارده به بافت زیر پوست ایجاد می‌شود.

جای جوش مختلط

جای جوش مختلط

این نوع جای جوش، شایع‌ترین نوع جای جوش است. بیشتر بیماران دارای جای جوش‌هایی می‌باشند که مخلوطی از جای جوش‌های مختلف مانند جای جوش افسار-لنگری، یخ‌شکن، واگن باری و دایره‌ای است.

جای جوش قرمز- جای جوش لکه‌دار

جای جوش قرمز- جای جوش لکه‌دار

جای جوش‌های لکه‌دار معمولاً در گونه‌ها و پیشانی دیده شده و به صورت نواحی قرمزرنگ مشاهده می‌شود. آن‌ها به دلیل جای جوش‌های اولیه ایجاد می‌شوند و درمان آن‌ها نسبتاً ساده است.

جای جوش‌های کلوئیدی برآمده

جای جوش‌های کلوئیدی برآمده

این نوع جای جوش که به صورت توده‌های قرمزرنگ و برآمده ظاهر می‌شود معمولاً در اطراف فک، گردن، قفسه سینه و یا کمر ظاهر می‌شود. جای جوش‌های کلوئید کالوژن زیادی تولید می‌کند که به‌راحتی می‌تواند در اطراف محل زخم منتشر شود. آن‌ها معمولاً در بازه رنگ‌های صورتی، قرمز تا قهوه‌ای وجود دارند.

درمان جای جوش و آکنه


درمان‌های موضعی

درمان جای جوش و آکنه

درمان‌های موضعی برای درمان جای آکنه و از بین بردن جای جوش‌های خفیف تا متوسط و برخی از اختلالات ناشی از تجمع رنگ‌دانه‌ها در پوست است. رتینوئیدهای موضعی جهت تحریک احیای سلول‌ها در سطح پوست و رشد بافت‌های جدید و کالوژن در غشاء میانی پوست استفاده می‌شود. هيدروکينون موضعی باعث توقف ایجاد ملانین در پوست شده و آرام‌آرام نقاط کدر پوست را روشن می‌کند.

لایه‌برداری

لایه‌برداری شیمیایی

لایه‌برداری شیمیایی باعث کاهش جای جوش‌های کم‌عمق شده و اثر رنگ‌دانه‌های پوست در اطراف جوش‌های ترمیم یافته را از بین می‌برد. در این روش ابتدا یک داروی شیمیایی بر روی پوست مالیده می‌شود که باعث برداشته شدن لایه خارجی پوست می‌شود و به پوست ظاهری نرم‌تر و جوان‌تر می‌دهد. بسته به قدرت اسید استفاده شده، پوست با مقداری قرمزی و پوسته‌پوسته شدن پس از استعمال ماده شیمیایی بر روی پوست مواجه می‌شود.

درمان با لیزر

درمان جای جوش با لیزر

درمان متداول و طلایی برای از بین بردن جای جوش صورت استفاده از خاصیت جوان‌سازی لیزر با کمک لیزر فرکشنال است. لیزر فرکشنال با هدف قرار دادن لایه‌های عمیق پوست باعث تجدید تولید کلاژن می‌شود. این کار باعث پر کردن تورفتگی‌های ناشی از جای جوش می‌شود. درمان جای جوش با لیزر همچنین سبب از بین بردن لایه سطحی پوست شده و آسیبی به بافت‌های سالم اطراف جوش‌ها نمی‌رساند. این درمان شامل CO2RE است که می‌تواند هم لایه‌های سطحی پوست و هم لایه‌های عمیق پوست را تحت تأثیر قرار دهد و همچنین شامل فراکسل است که به طور عمقی در پوست نفوذ می‌کند.

درم ابریژن

درمان جای جوش با درم ابریژن

این روش درمانی از یک برس سیم‌دار یا یک چرخ سمباده الماس با لبه‌های ناهموار جهت از بین بردن لایه خارجی پوست استفاده می‌کند. برس یا سمباده به طور خیلی سریع چرخیده و لایه خارجی پوست که اثرات جوش در آنجا قرار دارد را جدا می‌کند. این روند ممکن است سبب آسیب رسیدن به پوست و خونریزی شود. هنگامی‌که پوست شروع به ترمیم می‌کند، لایه جدیدی از پوست تولید شده و جایگزین پوست حاوی جای جوش که در طی مراحل درم ابریژن از بین رفته است، می‌شود.

میکرودرم

درمان جای جوش با میکرودرم

روش میکرودرم توسط متخصصان پوست و زیبایی برای درمان جای جوش و آکنه‌ها با از بین بردن لایه خارجی پوست استفاده می‌شود. در این روش، از اسپری کریستال‌های بسیار ریز به جای برس چرخنده برای حذف لایه خارجی پوست استفاده می‌شود. برای درمان جای زخم ممکن است نیاز به استفاده از چند روش درمانی باشد، اما نیازی به بستری شدن ندارد.

میکرونیدلینگ

در روش میکرونیدلینگ، از سوزن‌های پزشکی بسیار ریز و دقیق برای ترمیم سوراخ‌های ریز در پوست استفاده می‌شود. این فناوری باعث تحریک کلاژن‌های پوست می‌شود تا بهبود و بازسازی شوند. میکرونیدلینگ منجر به شکستن بافت‌های جای جوش و تحریک به تولید لایه‌ای جدید و جوان‌تر از پوست می‌شود. این فرآیند امکان سازندگی پوست را فراهم می‌کند و بهبود ظاهر جوش‌ها و جوانسازی پوست را ترویج می‌کند.

فیلر بافت‌های نرم

میکرونیدلینگ

تزریق ژل و فیلر مانند کالوژن، هیالورونیک یا چربی جهت پر کردن برخی از انواع جای جوش بخصوص آن‌هایی که باعث ایجاد تورفتگی در پوست می‌شود بکار می‌رود. این کار باعث می‌شود جای جوش کمتر به چشم بیاید. با توجه به اینکه ژل‌ها توسط پوست جذب می‌شوند لازم است تزریق ژل هر چند ماه یکبار بسته به نوع ماده‌ای که استفاده شده است تکرار شود.

درمان با عمل جراحی

جراحی به عنوان یک روش مؤثرترین برای رفع جای جوش‌های متوسط و شدید در پوست شناخته می‌شود. این روش‌ها شامل ساب‌سیژن و punch excision می‌شوند که در آن جوش‌ها به طور جداگانه یا چندتایی برداشته می‌شوند و سپس سوراخ باقی‌مانده با استفاده از بخیه یا پیوند پوست ترمیم می‌شود. این روش‌ها معمولاً برای درمان جای زخم‌های شدید استفاده می‌شوند.

پیوند پوست

در روش پیوند پوست، پزشک قسمتی از پوست سالم را جایگزین پوست معیوب و دارای جای جوش می‌کند، که معمولاً از پوست پشت گوش تأمین می‌شود. این روش همچنین هنگامی که روش‌های دیگری مانند درم آبریژن اثرات قابل توجهی بر روی پوست بگذارند، استفاده می‌شود.

بهبودی


راه‌های درمانی برای بهبود و پاکسازی جای جوش ممکن است به نوع درمان و شرایط شما بستگی داشته باشد. با این حال، هیچ یک از این روش‌ها نیازی به بستری در بیمارستان ندارند. شما می‌توانید از روش‌های لیزر، IPL (نور مطیع فروسرخ شدید) یا لایه‌برداری شیمیایی برای پاکسازی جای جوش استفاده کنید و تمام این روش‌ها در یک دوره یک یا دو روزه قابل انجام هستند.

اما بعد از درمان جای جوش و آکنه، مراقبت و حفاظت از پوست بسیار مهم است. شما باید سعی کنید پوست خود را از آسیب‌های عوامل محیطی مانند نور خورشید محافظت کنید و برنامه‌ای برای مراقبت از پوست جدید و سالم خود برنامه‌ریزی کنید.

فهرست مطالب

مشاوره رایگان